ΝΕΟΛΑΙΑ

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί μια περίεργη και μάλλον λίγο επικίνδυνη «κινητικότητα» σε σχέση με τα Σκόπια και τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάποιοι προφανώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν καταστάσεις με μεγάλη ανευθυνότητα.

Η προφανής προβοκάτσια το Σάββατο το βράδυ στα σύνορα με τα Σκόπια και τις ξηλωμένες πυραμίδες που κανείς δεν είδε, δεν άκουσε αλλά κυρίως κανείς δε κατάλαβε ουσιαστικά σε τι αποσκοπούσε αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί μεμονωμένη.

Την ίδια στιγμή όμως κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλου υπάρχει μια γενικευμένη προσπάθεια να προχωρήσουν μαθητές σε καταλήψεις στα σχολεία ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πολλά έχουν ακουστεί για περίεργα καλέσματα μέσω κινητών και social media στα παιδιά από ακραίους κύκλους ώστε να ξεσηκωθούν οι μαθητές και μάλιστα να αντιπαρατεθούν με τις καταλήψεις που γίνονται για τα προβλήματα της παιδείας.

Και για μια ακόμα φορά η αντιπαράθεση και η διχόνοια έχει εμφανιστεί με τις δύο πλευρές να έχουν ξεκινήσει «πόλεμο» για το ποιες είναι οι σωστές καταλήψεις! Αυτές από την «πατριωτική» ή από την «αγωνιστική» νεολαία της χώρας μας. Φτάνουμε έτσι στο σημείο να περνάμε τη διχόνοια των ενηλίκων στα παιδιά αφού πολύ εύκολα έχουν κάνει ήδη διαχωρισμό στην «πατριωτική» και στη «μη πατριωτική» νεολαία.

Σαφέστατα και ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του και να τις εκφράζει με κάθε δημοκρατικό τρόπο. Το να χρησιμοποιούμε όμως τους μαθητές και μάλιστα σε εθνικά θέματα προβάλλοντας περίεργα συνθήματα όπως «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» κ.α. είναι επικίνδυνο, πολύ επικίνδυνο.

Τα παιδιά από την φύση τους έχουν μέσα τους πάθος και ζωντάνια και πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται απόλυτα στο που τους κατευθύνουν ορισμένοι. Και βέβαια έχουν δικαίωμα αν θέλουν και το πιστεύουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, και την αγωνία τους για την Μακεδονία, όπως και πριν λίγο καιρό έκαναν για το νόμο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας αλλά και για μια άλλη σειρά ζητημάτων και να προβάλουν τα αιτήματά τους. Αυτό είναι υγιές.

Πρέπει όμως να τα κάνουν ανεπηρέαστα και κυρίως να μην επιχειρείται από κανέναν να μετατραπούν σε πιόνια για να στηθούν περίεργα σκηνικά. Έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν και στο όνομά τους κάηκε όλη η Αθήνα και δεν υπήρχε εθνικό θέμα στη μέση.

Αρκετή διχόνοια έχουμε ήδη σε αυτή τη χώρα κοντά 200 χρόνια τώρα δεν εξυπηρετεί κανένα να τη συντηρούμε και να την μεταδίδουμε και στις νέες γενιές που είναι ότι ποιο υγιές έχει αυτή η χώρα.