ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες έχει ανάψει ήδη τη συζήτηση ανάμεσα στα ανώτερα και κατώτερα στελέχη των ΕΔ κυρίως για την σύσταση Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας

 

 

Πολιτικός “προοδευτικών” τάσεων και απόψεων σε ανύποπτη στιγμή πριν χρόνια σε συζήτηση περί ιεραρχίας στο στράτευμα και προστασίας δικαιωμάτων των κατώτερων από τους ανώτερους και ακόμα παραπέρα των στρατεύσιμων είχε πει το εξής: Οι ΕΔ λειτουργούν βάση της ιεραρχίας κι αν θέλουμε να λειτουργούν αποτελεσματικά και για να μην ασχολούμαστε με τέτοια θέμα η μόνη λύση στην Ελλάδα είναι να δημιουργήσουμε ένα Στρατό με 30.000 πραγματικά επαγγελματικά στελέχη.

Το θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στελεχών των ΕΔ αλλά και των στρατεύσιμων έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην Εφ. Συν. για το τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο τις περισσότερες συζητήσεις είναι η σύσταση Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας με σκοπό και αποστολή να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των στελεχών, στον έλεγχο της διαφάνειας, στην τήρηση της νομιμότητας και στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας.

Είναι γεγονός ότι η είδηση χαροποίησε πολλά κατώτερα στελέχη τα οποία και στο armynow.net εξέφρασαν τη θετική ανταπόκριση έχοντας μάλιστα κάποιοι βιώσει πολύ άσχημες συμπεριφορές από ανώτερους. Όσο θετικές γνώμες καταγράφηκαν, άλλοι τόσοι προβληματισμοί όμως διατυπώθηκαν, πρώτον για το αν θα λειτουργήσει στη πράξη, καθώς αυτομάτως θα σήμαινε την παράλληλη λειτουργία με την ιεραρχία και ουσιαστικά όλη τη λειτουργία. Κάποια από τα σχόλια μάλιστα μιλάνε για μια ακόμα «αριστερή» ιδεοληψία της κυβέρνησης διαφημίζοντας ότι έτσι θα χτυπήσει την «κατάχρηση εξουσίας» και θα φέρει τον «εκδημοκρατισμό» των ΕΔ.

Βέβαια, κανένα σχόλιο δε μας ανέφερε και δεν υποστήριξε ότι πρέπει να επικρατούν νοοτροπίες και αντιλήψεις που προσβάλουν και υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε. Ούτε φυσικά να μην ελέγχονται όσοι με πράξεις ξεφεύγουν της νομιμότητας και θίγουν δικαιώματα στελεχών. Είναι οξύμωρο όμως σημειώνουν να έχουν κάποιοι στο νου τους ότι μπορούν να λειτουργήσουν οι ΕΔ χωρίς ουσιαστικά ιεραρχία αφού στην πράξη «ανά πάσα στιγμή θα βρίσκονται όλοι ελεγχόμενοι με το παραμικρό».

Σίγουρα κανείς δε μπορεί να παραβλέψει και τις δύο απόψεις όπως και το γεγονός ότι και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί με αντίστοιχο Γραφείο που είχε συσταθεί από το υπουργείο. Είναι γνωστό ότι οι ΕΔ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεκριμένη λειτουργία και κατά πολύ στηρίζεται στην ιεραρχία και αυτός είναι ένας λόγος της μεγάλης αποτελεσματικότητας τους.

Άλλωστε στην Ελλάδα αυτό το ξέρουμε πολύ καλά σε δεκάδες περιπτώσεις όπου το ουσιαστικά ανύπαρκτο κράτος σηκώνει τα χέρια και καλεί τις ΕΔ με τα στελέχη και τους μηχανισμούς τους να το υποκαταστήσουν. Σαφέστατα όμως υπάρχουν και πολλά κρούσματα που τα περισσότερα από αυτά δεν γίνονται ποτέ γνωστά όπου πολλοί μπορεί να υπερβαίνουν στρατιωτικά όρια, αρμοδιότητες ακόμα και εντολές που έχουν.

Δε ξέρουμε αν η σύσταση αυτών των Γραφείων θα μπορέσει να βοηθήσει και τα δικαιώματα των κατώτερων στελεχών να μην χτυπιούνται και ταυτόχρονα να μην επηρεαστεί ο τρόπος λειτουργία των ΕΔ και η ιεραρχία.

Πολλές φορές οι θεωρίες είναι καλές και ωραίες όταν τις ακούς ή τις κάνεις νόμο, το πρόβλημα είναι όταν προσπαθείς να τις εφαρμόσεις. Από την άλλη αν δεν «τολμήσεις» και δεν δοκιμάσεις δε πρόκειται να αλλάξει και ποτέ τίποτα.

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή είναι ζήτημα ελάχιστων ημερών και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και την τελική μορφή αλλά και τις θέσεις που θα πάρουν όλα τα κόμματα.