Τα παρασκήνια πάντα ήταν γνωστά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπήρχαν και θα υπάρχουν με κύρια ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που προστάτευε και προωθούσε τα “δικά της παιδιά”. Τα τελευταία χρόνια τα παρασκήνια πολλαπλασιάστηκαν καθότι μπήκαν στο κόλπο και τα συνδικαλιστικά πατροναρίσματα και οι συνδικαλιστικές πρακτικές, τις οποίες αγνοούσαν οι στρατιωτικοί.

Για να δούμε μερικά καλά, κι ας αρχίσουμε με το ποιός είπε σε ποιόν τη φράση του τίτλου του παρόντος δημοσιεύματος. Οι κακές γλώσσες λένε πως ακούστηκε από το γνωστό αρχισυνδικαλιστή – αγωνιστή όταν έμαθε πως ο Αρχισμηνίας που υπηρετούσε στον 4ο όροφο του ΥΠΕΘΑ του την έκανε και πήγε με τους “άλλους”. Και φυσικά ο Αρχισμηνίας μετατέθηκε από το Υπουργείο στο οποίο δεν είχε κλείσει καλά – καλά τρίμηνο.

Έχουν γίνει κι άλλα ωραία τον τελευταίο καιρό. Θα παίξουμε λοιπόν το παιχνίδι των ερωτήσεων, κι ας γνωρίζουμε τις απαντήσεις: Ποια χακί συνδικαλιστική οργάνωση έχει δικό της γραφείο στο ΥΠΕΘΑ και μάλιστα οι “δικοί της” περηφανεύονται γι αυτό και δουλεύουν την αντίπαλη ομάδα; Ποιός έχει παραχωρήσει χώρο στην οδό Φειδίου 10 στην Αθήνα στη συνδικαλιστική οργάνωση ΠΟΕΣ και με ποιούς όρους; Πόσοι στρατιωτικοί εν ενεργεία βρίσκονται εκεί σε εβδομαδιαία βάση και με τι ακριβώς ασχολούνται; Με ποιό καθεστώς φεύγουν από την υπηρεσία τους και πηγαίνουν εκεί σε εργάσιμες ώρες;

Και συνεχίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων: Ποιά κυρία ΕΠΟΠ (εξαδέλφη ποιού;) μετατέθηκε από τη Λέρο στην Αθήνα εν μία νυκτί, με ποιές διαδικασίες και γιατί εμφανίζεται στη θέση της 1-2 φορές την εβδομάδα; Ποιός είναι ο Συνταγματάρχης που κατοικοεδρεύει στην οδό Φειδίου 10 και με ποιό νομικό καθεστώς καλύπτεται γι’ αυτό; Ποιοί είναι εκείνοι που σύμφωνα με το νόμο περί συνδικαλισμού στις ΕΔ έχουν “κερδίσει” το αμετάθετο; Τελικά ποιοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν για μεταθέσεις και για κρίσεις εντός κι εκτός του ΥΠΕΘΑ και επιβάλλουν και τη γνώμη τους με δημόσιες τοποθετήσεις;

Επειδή δε θα παίξουμε εμείς το ρόλο του κριτή του Ισραήλ ούτε και του Ρομπέν των Δασών και του τιμητή όλων, καλό θα είναι να ψαχτούν λίγο στα Επιτελεία για το τι γίνεται με την ομορφιά που λέγεται συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κι επειδή το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι, δηλαδή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μάλλον θα πρέπει ν’ αναζητηθούν κι εκεί σοβαρές ευθύνες για μια κατάσταση που έχει πλέον ξεφύγει. Εν καιρώ θα θέσουμε κι άλλα τσεκουράτα ερωτήματα, όχι για ν’ απαντηθούν αλλά για να σχολιαστούν.

Τώρα αν κάποιος θελήσει να ψάξει παραπάνω θα βρεί πολλά, όπως για παράδειγμα έναν καλοθελητή που διαρρέει συχνά – πυκνά πληροφορίες από το ΓΕΣ για ίδιον όφελος (καμιά μεταθεσούλα στο εξωτερικό καρφωτή;), άλλο παλικάρι του Ναυτικού που το παίζει γενικός δερβέναγας (που δε δικαιολογείται από τη θέση και το βαθμό του) κι ένα ομορφόπαιδο στο Υπουργείο που λέει σε όλους πως λύνει και δένει.

Αυτά όμως λίγο – πολύ υπήρχαν πάντα, όπως είπαμε στην αρχή, τα καινά δαιμόνια είναι τα συνδικαλιστικά που με τη μορφή των pokemons προσπαθούν να βάλουν στο παιχνίδι της ίντριγκας και του παρασκηνίου κι άλλα παιδάκια. Αλλά κοντός ψαλμός … που λέει κι ο λαός μας! Οι εξελίξεις έρχονται και δεν είναι μακριά η μέρα που πολλοί θα χάσουν τη βολή τους. Όπως μαθαίνουμε, στο Μαξίμου οι φωνές που διαμαρτύρονται για τα σκηνικά στο ΥΠΕΘΑ ακούγονται πια πολύ δυνατά. Μένει να δούμε με ποιό τρόπο και πότε θα γίνει η δουλειά.

ΣΧΟΛΙΑ