Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μια έντονη ενόχληση από την πλευρά των Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΕΘΑ για το γεγονός πως κάποιοι τους χρεώνουν σύννεφα στις σχέσεις και τη συνεργασία τους. Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα;

 

 

 

Υπάχρχουν πολλοί καλοθελητές τόσο μεταξύ των στρατιωτικών όσο και μεταξύ των δημοσιογράφων που λένε και γράφουν διάφορα, είτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους είτε επειδή “άκουσαν” κάτι.

Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του και τη γνώμη του, αλλά υπάρχει κι ένα όριο στο δημόσιο λόγο. Τα “κάγκέλα” και οι φήμες ενίοτε χρησιμοποιούνται στην προπαγάνδα για να βάλουν φυτίλια και να διαμορφώσουν καταστάσεις. Η δημοσιογραφική δεοντολογία που πολύ συχνά γίνεται λόγος γι’ αυτήν, επιβάλλει αντικειμενική, πολύπλευρη και καλά φιλτραρισμένη αναπαραγωγή ειδήσεων.

Εδώ και κάμποσο καιρό βλέπουμε συγκεκριμένους δημοσιογράφους να δίνουν ακόμα και συμβουλές στον Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή για το πως θα κάνει τη δουλειά του. Ενδεχομένως, επειδή έχουν λιώσει σόλες στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ να πιστεύουν πως γνωρίζουν καλύτερα απ’ αυτόν τα θέματα. Είναι μια λογική κι αυτή.

Το πιο καλό όμως είναι πως ανακαλύπτουν ή ακόμα “κατασκευάζουν” επεισόδια που δείχνουν δυσαρμονία στη συνεργασία του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ. Όποιος γνωρίζει τα στρατιωτικά δεδομένα και μπορεί να καταλάβει κάποια στοιχειώδη στοιχεία, είναι δεδομένο πως θα κατανοούσε και τις πιθανές διαφωνίες αλλά και τη διάσταση στον τρόπο σκέψης που υπάρχει μεταξύ των αξιωματικών που προέρχονται από διαφορετικούς Κλάδους των ΕΔ. Όμως αυτό δε μπορεί να γίνει τροχοπέδη σε μια συνεργασία ειδικά μεταξύ των δύο συγκεκριμένων Αρχηγών που ο καθένας ξεχωριστά είναι λάτρεις της στρατιωτικής πειθαρχείας και διαθέτουν πολύ υψηλό επίπεδο στρατιωτικής παιδείας.

Οι όποιες απόψεις και οι όποιες ενέργειες γίνονται, είναι πάντα στα πλήρη και σαφώς καθορισμένα στρατιωτικά πλαίσια. Αυτό το τελευταίο οφείλει να γίνει αποδεκτό απ’ όλους. Ενδεχομένως μερικοί να έχουν μάθει αλλιώς, αλλά αυτή είναι η στρατιωτικά παραδεκτή και αποδεκτή λειτουργία.

Η προσπάθεια να “βγεί κανένα ψιλό” με τον τρόπο αυτό μάλλον πέφτει στο κενό καθότι είναι πολύ δύσκολο με τους συγκεκριμένους Αρχηγούς να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Από την άλλη πλευρά ο Α/ΓΕΣ δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του οι οποίες όμως βασίζονται στις στρατιωτικές του ικανότητες και ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν έκρυψε την προτίμησή του σε συνεργάτες του που τους γνωρίζει και τους εμπιστεύεται ιδιαιτέρως. Κι εδώ δε βλέπουμε κάτι αρνητικό, είναι πάγια τακτική αυτή στις Ένοπλες Δυνάμεις, αν βέβαια μπορεί κάποιος να το καταλάβει.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ένας καθόλα άξιος Αρχηγός και πλήρης Αξιωματικός που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα γι’ αρνητικά σχόλια. Οι καλοθελητές θα βρούν να πουν πολλά για την καριέρα του αλλά ακόμα κι αυτά είναι εκ του πονηρού.

Για την αποκατάσταση λοιπόν της πραγματικότητας, έχουμε να παρατηρήσουμε πως οι σχέσεις των δύο Αρχηγών ούτε πέρασαν ούτε περνούν κάποια κρίση. Γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, και που θα συμβούν και στο μέλλον, οφείλονται κατά τεκμήριο στη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ ανθρώπων και επαγγελματιών και έχουν αντιμετωπιστεί με τον ορθό στρατιωτικό τρόπο μέσα στα πλαίσια της στρατιωτικής δεοντολογίας. Τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ όσο και ο Α/ΓΕΣ είναι πρόσωπα που εκπροσωπούν θεσμούς και οι θεσμοί οφείλουν να γίνονται σεβαστοί. Η κριτική στο έργο τους με επιχειρήματα και σταχυολογημένες απόψεις είναι απόλυτα αναγκαία και για τους ίδιους ακόμα. Αρκεί να γίνεται με κανόνες και μέσα στα πλαίσια λειτουργίας των θεσμών, κι αν είναι και σκληρή ακόμα καλύτερα. Αλλά οι φήμες και η προπαγάνδα δεν ωφελούν κανέναν, πόσο μάλλον τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και οι δύο Αρχηγοί δεν κρύβουν ούτε την ενόχλησή τους ούτε και τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως κάποιοι κύκλοι, που ενδεχομένως έχουν και στρατιωτικά πλοκάμια με άρωμα πολιτικής, διαχέουν ειδήσεις σχετικές με κρίση στις σχέσεις τους. Είμαστε βέβαιοι πως και οι δύο ξέρουν πολύ καλά τι να κάνουν έτσι ώστε στο βαθμό που τους αναλογεί να τραβήξουν μερικά αυτιά με τον τρόπο που αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

ΣΧΟΛΙΑ
SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,