ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Συνεχίζει τον προκλητικό της «χαβά» η τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει 10 ν.μ. Ελληνικό Εναέριο Χώρο και χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

 

 

 

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε ξεκάθαρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», απάντησε χθές ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου.

Μάλιστα χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και «παράξενη» λόγω της χρονικής στιγμής που γίνεται και του περιεχομένου της, όπως αναφέρει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν πρέπει να αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ελλάδα, όπως λέει, «ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε ξεκάθαρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο» και συμπληρώνει πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις πτήσεις της Τουρκίας ως απειλή, που είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν έρχεται, σε καμία περίπτωση, σε συμφωνία με την αλληλεγγύη της Συμμαχίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Η ανακοίνωση των τούρκων ήρθε ως απάντηση σε αυτή του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ιδιαίτερο αυστηρό ύφος, μετά από τηλεοπτική συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της οποίας, δήλωσε: «Όταν τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπεις και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα να απογειώνονται. Αλλά όταν τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώνονται και τα δικά μας απαντούν, μας ρωτάνε γιατί τα σηκώσαμε. Δεν πρέπει να αψηφούμε αυτό το ζήτημα, τι θα γίνει αν τα πράγματα γίνουν κάπως αλλιώς».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε, απολύτως απαράδεκτη η προσπάθεια της Τουρκίας «να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία».

«Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα», σημείωνε, καλώντας την τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο «πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του».

«Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα», ανέφερε, ενώ ως προς το Αιγαίο, τόνιζε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.