Η Τουρκία διά στόματος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την παραγωγή εγχώριων εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 5 δισεκατομμυρίων!

 

Εξοπλιστικά προγράμματα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, αξίας 5 δις δολαρίων ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και λίγο πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η τουρκική ηγεσία λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφάλειας στον περίγυρο της Τουρκίας αλλά και γιατί υπάρχει απροθυμία Αμυντικών εταιριών από συμμαχικές χώρες, με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ και την Γερμάνια, για πώληση οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών, που δημιουργούν προβλήματα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτά τα 22 αμυντικά προγράμματα ύψους 5 δις δολαρίων μερικά εξ αυτών έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη εθνικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος, πυραύλους διαφόρων τύπων και έξυπνων πυρομαχικών, συστήματα ηλεκτρονικής παρεμβολής και ηλεκτρονικού πολέμου, εκτοξευτές βομβίδων διαφόρου διαμετρήματος και μεγέθους και την ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή όπλων και πιστολιών.

«Το σημαντικό είναι πως τα ποσοστά εγχώριας παραγωγής σε αυτά τα προγράμματα είναι πολύ υψηλά», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Η Τουρκία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αμυντικές της ανάγκες με δικές της δυνατότητες και βοηθά κι άλλες χώρες», σχολιάζοντας προφανώς τη στάση της Ρωσίας που δεν συζητά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τους S-400. «Δεν ακολουθούμε μια τέτοια πολιτική. Επιτρέπουμε στις φιλικές και αδελφικές χώρες να επωφεληθούν από την τεχνολογία και τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Μπ. Γιλντιρίμ.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης αυτής έγινε την ώρα που η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, δύο χωρών εταίρων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, παραμένει στα ύψη εδώ και πολλούς μήνες.

Το κλίμα επιδεινώθηκε τον περασμένο μήνα αφού οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν για «κατασκοπία», στις αρχές Οκτωβρίου, έναν Τούρκο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ως αντίδραση στη σύλληψη, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέστειλε τη χορήγηση αμερικανικής βίζας στην Τουρκία, εκτός των μεταναστευτικών θεωρήσεων εισόδου. Η Άγκυρα απάντησε εφαρμόζοντας ανάλογα αντίμετρα.

Η κρίση με τη χορήγηση βίζας ξέσπασε σε μια περίοδο όπου οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από τη Συρία, όπου η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι στηρίζει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης είναι η έκδοση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία αξιώνει, χωρίς αποτέλεσμα, η Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι έτοιμος να «ανταλλάξει» τον Γκιουλέν με έναν Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία.

 

ΣΧΟΛΙΑ