Δείτε πώς οι δύτες στο Πολεμικό Ναυτικό της Λετονίας εντοπίζουν, συλλέγουν και καταστρέφουν τις νάρκες από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βαλτική.

 

 

Ο Έντγκαρ Ούρμπανς είναι ένας δύτης «συλλέκτης» βομβών στο Λετονικό Πολεμικό Ναυτικό. Η δουλειά του περιλαμβάνει την κατάδυση έως και 60 μέτρα στη Βαλτική Θάλασσα για να «κυνηγήσει» νάρκες από τον Α’ και τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμοπου που θέτουν σε κίνδυνο τους αλιείς και τις τοπικές κοινότητες.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις το βυθό όταν κοιτάς από ψηλά», λέει ο Έντγκαρ Ούρμπανς και συμπληρώνει δείχνοντας τη θάλασσα πάνω από το φουσκωτό που πάει για «κυνήγι» ναρκών: «Κάπου εδώ κοντά μπορεί να υπάρχει ένα ναυάγιο ή κάτι άλλο ή νάρκες. Αν κοιτάξεις βαθιά κάτω από το νερό. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος».

Όσον αφορά τι είναι αυτό που τον τραβάει στη δουλειά του: «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου είναι ότι δεν υπάρχει ρουτίνα. Αυτό και η ομαδική δουλειά».

Η σημασία αυτού που κάνει είναι πολύ μεγάλη καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει: «Kαταστρέφουμε πυρομαχικά. Μπορεί να βγουν στην ακτή, μπορεί να τα βρούνε παιδιά, πλοία μπορεί να χτυπήσουν πάνω τους ή ψαράδες μπορεί να τα τραβήξουν με τα δίχτυα τους».

Ένας τέτοιος άνθρωπος που καθημερινά αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις φοβάται; ο Έντγκαρ Ούρμπανς καταλήγει: «Άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν. Αν ξέρεις τι να κάνεις και πως να το κάνεις, δεν φοβάσαι».

ΣΧΟΛΙΑ