ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το ερώτημα είναι ρητορικό καθότι καμία πολιτική ηγεσία τα τελευταία χρόνια δεν έχει σαφή, ξεκάθαρη και δηλωμένη θέση επ’ αυτού. Είναι στη διακριτική ευχέρια των στρατιωτικών ηγεσιών να πούνε δυο κουβέντες κι αν τους καταλάβουν καλώς, αλλιώς…

Οι τελευταίες εξελίξεις, με ενεργή συμμετοχή των ΕΔ στο προσφυγικό, στη συνεχιζόμενη από χρόνια σύμπραξη για την πολιτική προστασία, αλλά και το γενικευμένο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς σε “πάσα νόσο”, κατέδειξαν πως οι ΕΔ για την παρούσα κυβέρνηση είναι ο θεσμός που τα κάνει όλα και σε καλές τιμές, καθότι έπεσαν κι αμοιβές!

Δε ιδρώνει κανενός τ’ αυτί στην κυβέρνηση από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των στρατιωτικών ηγεσιών να πούνε με κάθε τρόπο τον “πόνο” τους. Κι όταν το πράγμα δυσκολέψει το ρίχνουμε στις κρίσεις, στις θέσεις και στα πόστα και καθαρίζουμε. Το ίδιο πάει να συμβεί και τώρα, με μια τεχνητή κρίση αλλά και πολύ παρασκήνιο από πολιτικά πρόσωπα που ο καθένας “παίζει” τα ρέστα του για να εξασφαλίσει κουκιά για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Προεξάρχοντος του νυν ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ να δηλώνουν προτιμήσεις σε στελέχη, Αρχηγούς και ρόλους, έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι γύρω από την εκλογή του επόμενου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας που θα κληθεί να διαχειριστεί μια ντουζίνα πολύ κρίσιμα θέματα.

Κι ενώ υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση και άποψη από συμμάχους, εταίρους και διεθνείς φορείς αναφορικά με το ποιόν θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή (μάλιστα είμασταν μάρτυρες μιας τέτοιας κουβέντας), η εσωτερική νομενκλατούρα έχει το δικό της ρεπερτόριο.

Η μόνη ελπίδα για τις ΕΔ είναι να έρθουν τα πάνω κάτω και να μπεί το μαχαίρι βαθιά στις πληγές που τις μαστίζουν εδώ και χρόνια. Πρόσφατα, ο Στρατηγός Κωσταράκος που διετέλεσε Α/ΓΕΕΘΑ δημοσιεύσε ένα κείμενο που εκθέτει πολλούς, σχετικά με την ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τους αποφοίτους των Σχολών Υπαξιωματικών.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει ν’ αλλάξουν ΑΜΕΣΑ, σε επίπεδο δομής, εκπαίδευσης, κατάρτισης, αξιοποίησης στελεχών, υλικών, μέσω, συστημάτων αλλά και νοοτροπίας.

Ποιός έχει τα “άντερα” και τη σιδερένια θέληση για να πάρει το παιχνίδι στην πλάτη του; Ας το βρούν αυτοί που πρέπει, αλλά καλό είναι να λάβουν υπόψη και την άποψη αυτών που γνωρίζουν κάτι παραπάνω και δεν ανήκουν στην Ελληνική φυλή.