XII MK ΜΠ XVI ΜΚ ΜΠ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

Ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι διοικητές των XII –  XVI Μ/Κ ΜΠ, που αποτελούν τους σχηματισμών της αιχμής του δόρατος του Έβρου.

 

 

 

 

 

ΧIΙ M/K Μεραρχία Πεζικού

Τα νέα του καθήκοντα ως Διοικητής της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (Αλεξανδρούπολη) ανέλαβε ο Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, με την τελετή Παράδοσης-Παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο “Πατσούκα”.

Ο απερχόμενος Διοικητής Υποστράτηγος Δημήτριος Κούκκος, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους πάντες για την άριστη συνεργασία που είχαν στα δύο χρόνια της παρουσίας του στην περιοχή και παρέδωσε την διοίκηση της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στον συνάδερφο του Εβρίτη Υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου και του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος, ο βουλευτής Έβρου Δημήτριος Ρίζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελένη Δημούδη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και πολλοί άλλοι.

Ο νέος Διοικητής Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, που κατάγεται από το χωριό Παλιούρι Διδυμοτείχου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ και του ίδιου προσωπικά με την τοπική κοινωνία, για την πραγματοποίηση έργων υποδομών που έχει ανάγκη η περιοχή μας, από την οποία δήλωσε περήφανος ότι κατάγεται. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Είμαι σίγουρος ότι συνεργαζόμενοι στενά με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους υπόλοιπους φορείς, θα συνδράμουμε ενεργά σε έργα υποδομών και ανθρωπιστικού περιεχομένου, κάτι που σίγουρα έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Στρατηγέ, θεωρώ εξαιρετική τιμή που μου δίνεται, να διοικήσω μετά από σας την ιστορική 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, η οποία εδρεύει στον τόπο καταγωγής μου, κάτι που προσδίδει σε μένα ιδιαίτερο χρέος για επιτυχή διοίκηση αλλά και συνδρομή στην τοπική κοινωνία. Η υλοποίηση των παραπάνω με την παρακαταθήκη που μου αφήνετε, μπορείτε να την θεωρείτε δεδομένη. Με την βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να βελτιώσουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που αυξάνουν την μαχητική μας ισχύ και αποτελούν σε κάθε περίπτωση το δικό μας κέντρο βάρους σε ειρήνη, κρίση και πόλεμο αν χρειαστεί”.

χιι μκ μπ αλλαγη διοικησεως

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δύο αγωνιστές πετεινοί αλληλοσυγκρουόμενοι. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Μεραρχίας να αγωνισθεί μέχρι τελικής πτώσεως του αντίπαλου, όπως ακριβώς πράττουν οι αγωνιστές πετεινοί.

ΡΗΤΟ: “ΕΩΣ ΑΝ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΝ ΠΡΟΠΕΣΕΙΝ”

“Τα δε πολιτεύματα ήν αμφοτέρων παραπλήσια τοις ψυχομαχούσι των ευγενών ορνίθων. Εκείνοι τε γάρ πολλάκις απολωλεκότες τας πτέρυγας δια την αδυναμίαν, αυτή δε τη ψυχή μένοντες εκβάλλουσι τας πληγάς, έως αν αυτομάτως ποτέ περιπεσόντες αυτοίς και ραδίως αλλήλων διαδράξωνται, κ’ άπειτα τούτου γενομένου συμβή τον έτερον αυτών προπεσείν”

Πολυβίου Ιστορίες, Α, 58, 7-9.

“H όλη δε πολιτεία (συμπεριφορά) και των δύο (Ρωμαίων και Καρχηδονίων) έμοιαζε με τους μέχρις εσχάτων αγωνιζόμενους ευγενείς πετεινούς. Γιατί και εκείνοι πολλές φορές, ενώ έχουν χάσει τα φτερά τους από την αδυναμία (να καταβάλλει ο ένας τον άλλο) επιμένοντας με ψυχικό σθένος, αδιαφορούν για τις πληγές, μέχρις ότου επιπέσουν εναντίον αλλήλων και αρπάξουν ο ένας τον άλλο μέχρι να πέσει πρώ-τος ο ένας από αυτούς”.

 

ΧIV M/K Μεραρχία Πεζικού

Στις 14 Μαρτίου 2019, ανέλαβε τη διοίκηση της  XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, του εδρεύει στο Διδυμότειχο, ο Υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, στη θέση τουΑντιστράτηγου Βασίλειου Παπαδόπουλου.

Ο Υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης ήταν μέχρι πρότινος Επιτελάρχης 1ης Στρατιάς, ενώ γνωρίζει άριστα την περιοχή, αφού διετέλεσε ως Ταξίαρχος Διοικητής της 50 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ (Σουφλί).

Η τελετή παράδοσης παραλαβής έγινε παρουσία του Διοικητού της 1ης Στρατιάς Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου, του Διοικητού του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Χαραλάμπους Λαλούση και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Στην Τελετή παράδοσης παραλαβής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός πλαισιούμενος από ιερείς της πόλεως του Διδυμοτείχου.

Στη δεξίωση που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος, αφού σημείωσε την ευεργετική παρουσία του Ελληνικού Στρατού στην ακριτική αυτή περιοχή, ευχαρίστησε τον απερχομένο Διοικητή της XVI Μ/Κ ΜΠ, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαδόπουλο, για την αγαστή συνεργασία που είχαν και συνεχάρη ττον αναλαμβάνοντα Διοικητή, ευχόμενος επιτυχία και την παρά Θεού ενίσχυση στην υπεύθυνη αποστολή που τον εμπιστεύθηκε η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

χvi μκ μπ αλλαγη διοικησεως

xxvi μκ μπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δικέφαλος αετός πάνω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Συμβολίζει την θέληση της Μεραρχίας να διαφυλάξει τα σύνορα της πατρίδας με το ίδιο σθένος που αγωνίστηκαν οι Βυζαντινοί για την υπεράσπιση των τειχών της Κων/λης.

ΡΗΤΟ: “ΠΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ” (Όλοι θα πεθάνουμε με τη θέλησή μας).

“Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών”.

“Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας”.

Τα παραπάνω αποτελούν την απάντηση του Αυτοκράτορα Κων/νου ΙΑ΄ Παλαιο-λόγου στον Μωάμεθ Β΄ που πολιορκούσε την Κων/πολη το 1453, όταν του ζήτησε να παραδώσει την πόλη και να αποχωρήσει σώος.