ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΟΪΓΚΟΥ

Στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας η Ρωσία, τόνισε ο Π. Καμμένος, στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σοϊγκού. Τι είπε για τα ρωσικά οπλικά συστήματα

 

Η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, με τον Πάνο Καμμένο, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στη Ρωσία.

Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών κράτησαν μιάμιση ώρα ενώ οι δυο υπουργοί είχαν νωρίτερα μισή ώρα κατ´ιδίαν συνάντηση.

Ο Ρώσος υπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στην αυξανόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο sputnik ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στη συζήτηση που έγινε, έθεσε το ζήτημα της ενισχυμένης παρουσίας Νατοικών βάσεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση που επιχειρεί το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια.

«Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως» τόνισε μιλώντας με τον Πάνο Καμμένο.ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΟΪΓΚΟΥ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως ο Ρώσος ομόλογός του εξέφρασε τον προβληματισμό της χώρας του αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να βγουν από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς που είχε υπογραφεί πριν από 30 χρόνια. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει ένταση η οποία θα επηρεάσει και την αντίδραση της Ρωσίας. Τέτοιου είδους εντάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν, τόνισε ο κ. Σόιγκου. Ο κ. Καμμένος ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις επ´αυτού.

Ένα επίσης ζήτημα που έθιξε η ρωσική πλευρά είναι οι τρόποι συνεργασίας στη Μεσόγειο για το σταμάτημα της παράνομης διακίνησης όπλων, πετρελαίου και ναρκωτικών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, θέματα που αποτελούν πηγή εσόδων για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο κ. Καμμένος επιχείρησε να δώσει στους συνομιλητές του την εικόνα ότι η ένταση των προηγούμενων μηνών στις διμερείς σχέσεις μπορεί να θεωρηθεί παρελθόν και ο ίδιος βρίσκεται στη Μόσχα, πέρα των άλλων θεμάτων στρατιωτικού χαρακτήρα, και για να δώσει ώθηση στη διμερή συνεργασία για να έχει επιτυχία τόσο η Σύνοδος της Μόνιμης Διακρατικής Επιτροπής που θα συνέλθει στα τέλη Νοεμβρίου, όσο κυρίως η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που έχει ορισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα στη δηλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergei Shoigu. Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν παραδοσιακές σχέσεις και στον αμυντικό και στο διπλωματικό τομέα. Φέτος κλείσαμε 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο λαοί, ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορούν και συνεννοούνται, μπορούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και προς όφελος των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδος.

ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΟΪΓΚΟΥ

Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδιαίτερα μέσα από την Ορθόδοξη πίστη. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συμφωνήσαμε ότι θα εργαστούμε το επόμενο διάστημα προκειμένου η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και η διοργάνωση της Διυπουργικής Επιτροπής, να μπορέσουν να ανοίξουν μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας».ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΟΪΓΚΟΥ

Κοινός αγώνας ενάντια στο φασισμό

Ο ΥΕΘΑ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Μόσχα, επισκέφθηκε την έκθεση «Ημέρες του Όχι» που φιλοξενείται στο Μουσείο της Μόσχας.Ρωσία Καμμένος στην έκθεση "Ημέρες του Όχι" που φιλοξενείται στο Μουσείο της Μόσχας.Κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο υπουργών, ο Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρθηκε στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό.

«Οι ένδοξες σελίδες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενώνουν τους λαούς μας. Η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου. Επαναβεβαιώθηκε από την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα το 2016. Περιμένουμε επίσης την επίσκεψη της ηγεσίας της Ελλάδας στη χώρα μας τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Σοϊγκού.ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΟΪΓΚΟΥΝωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο.

ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΟΪΓΚΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ