ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Δείτε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διαδικτυακή δημοσκόπηση για το Σκοπιανό, που διεξήγαγε το ΚΕΔΙΣΑ το διάστημα 01 – 15 Φεβ 2018.

 

 

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα χωρίς να εκπλήσσουν δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Συνολικά ψήφισαν πάνω από 1000 άτομα, επομένως το δείγμα κρίνεται ικανοποιητικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε γίνει ρύθμιση ώστε κάθε χρήστης του διαδικτύου που ψήφιζε να είχε το δικαίωμα να ψηφίσει μία μόνο φορά αποκλείοντας να ξαναψηφίσει και να αλλοιώσει το τελικό αποτέλεσμα.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

 

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη δημοσκόπηση σύμφωνα με την εκτίμησή μας είναι τα εξής:

α) Η Ελληνική κοινή γνώμη με συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί λύση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Η στάση αυτή της Ελληνικής κοινής γνώμης εκ πρώτης όψεως  δύναται να οδηγήσει σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια. Σε μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να οπλίσει διαπραγματευτικά την φαρέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης και να τονίσει στους φίλους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι λόγω της σκληρής στάσης του Ελληνικού λαού στο ευαίσθητο αυτό εθνικό ζήτημα θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για μείζονες υποχωρήσεις στη Σκοπιανή πλευρά. Αν όχι για την αποφυγή της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία, τουλάχιστον στην ρητή και πλήρη αποκήρυξη με διεθνείς εγγυήσεις κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και χρήσης του ψευδο-ιδεολογήματος του «Μακεδονισμού», «Μακεδονικής ταυτότητας» και «Μακεδονικής γλώσσας» τόσο στο Σύνταγμα των Σκοπίων όσο στα σχολικά βιβλία κλπ

β) Η Ελληνική κοινή γνώμη επίσης με μεγάλη πλειοψηφία που ξεπερνάει κατά πολύ την εκλογική δύναμη πολιτικών κομμάτων που παραδοσιακά τάσσονται κατά του ΝΑΤΟ (π.χ. ΚΚΕ) δεν φαίνεται να πείθεται από το αφήγημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος και ως εκ τούτου θα ωφελήσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό είναι ένα εύρημα το οποίο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η Ελληνική κυβέρνηση ειδικά στην περίπτωση που παρασκηνιακά τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία  FYROM.

γ) Η Ελληνική κοινή γνώμη στηρίζει ξεκάθαρα την στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο θεσμός της Εκκλησίας εξακολουθεί και χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από τον Ελληνικό λαό.

δ) Η Ελληνική κοινή γνώμη στηρίζει επίσης με μεγάλη πλειοψηφία την σθεναρή στάση που κράτησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ασκώντας επί της ουσίας βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Η στάση αυτή της κυβέρνησης Καραμανλή αποτελεί πυξίδα και για την σημερινή Ελληνική κυβέρνηση στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2018.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης,μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΣΑ

SHARE

LEAVE A REPLY