08/11/1943: Η Σούδα δέχεται βομβαρδισμό! Ήταν μια από τις προγραμματισμένες ενέργειες με αεροσκάφη Baltimore.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες για το πρώτο 15ήμερο του μήνα αποστολές βομβαρδισμού του λιμανιού της Σούδας.

Συγκεκριμένα δύο Baltimore της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Gambut της Λιβύης, παρά τα πυκνά αντιαεροπορικά πυρά, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε εχθρικά πλοία.

Tα Baltimore

Σε αντικατάσταση των Blenheims Mk V που έως το 1943 χρησιμοποιούσε η 13η Μοίρα στην Αίγυπτο, παρελήφθησαν τα A-30 Baltimores III τα οποία η Μοίρα χρησιμοποίησε σε επιχειρήσεις συνοδείας νηοπομπών, ανθυποβρυχιακών περιπολιών, αναγνώρισης, και υποστήριξης στη Β. Αφρική, καθώς και αποστολές βομβαρδισμού στη Γιουγκοσλαβία και τη Β. Ιταλία.

Τα αεροπλάνα αυτά, κατασκευασμένα για τη RAF, έφεραν παραλλαγή ερήμου και βρετανικά εθνόσημα.

Τα διακριτικά του κάθε αεροσκάφους ήταν κεφαλαία λατινικά γράμματα στις πλευρές της ατράκτου. Κάποια από τα Baltimores είχαν βαμμένη την Ελληνική σημαία στις πλευρές της ατράκτου κάτω από το πιλοτήριο. Τα Baltimores III αντικαταστάθηκαν σταδιακά από τα Baltimores IV/V με τα οποία η 13η Μοίρα γύρισε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1944.