Ο Τούρκος πρόεδρος μετά από μια μαραθώνια αλλά συνηθισμένη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας σήμερα, έθεσε τους επόμενους στόχους του. Κι αυτοί οι στόχοι φαίνεται να περιλαμβάνουν και ολίγον από Ελλάδα. Ο σουλτάνος και οι συν αυτώ μίλησαν για την επόμενη στρατιωτική επιχείρηση, στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία. Εκεί πλέον που έχουν συμπτυχθεί οι Κουρδικές δυνάμεις όταν συνειδητοποίησαν πως η αντίσταση στην Αφρίν ήταν μάταια.

Το καλό που βγήκε από τη σημερινή σύσκεψη ήταν άλλο όμως. Η ευθεία λεκτική επίθεση εναντίον Ελλάδας και Κύπρου και η σαφής εχθρική διάθεση που ο Τούρκος πρόεδρος έχει απέναντι στις δύο χώρες. Ήταν πριν από πολύ λίγο καιρό που επισημαίναμε εδώ πως η ιστορία των δύο παρανόμως κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένας σαφές στοιχείο ενός “road to crisis”. Και πιθανότατα δικαιωθήκαμε, καθότι η κλιμάκωση είναι πλέον συγκεκριμένη και σχεδιασμένη.

Το ότι η Άγκυρα δηλώνει πως «δε θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της» και ότι η στάση της Ελλάδας δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας, είναι σαφές μήνυμα πως “ερχόμαστε”. Οι συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα στην αρχή πέρναγαν λιγάκι στο ντούκου. Από ένα σημείο και μετά όμως φάνηκε πως δε γίνονταν για δημιουργία εντυπώσεων, αλλά για να λάβουμε τα μέτρα μας.

Το κακό της ιστορίας για την Τουρκία και το καλό για εμάς είναι πως  οι Αμερικανοί φαίνεται να μας “προσέχουν”. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί πως μετά τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Μανμπίτζ δε θα έχουμε “αγαπούλες” με την Τουρκία. Σημειώνουμε πως έχουν γνώσιν οι φύλακες σε αντίθεση με τη βλακεία και τον ερασιτεχνισμό του πολιτικού συστήματος και των αρκετών ηλίθιων που το αποτελούν, είτε αυτοί βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στη μείζονα αντιπολίτευση.

LEAVE A REPLY