ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΦΟΡΙΑ

Στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ορίζει ότι στα αναδρομικά θα γίνει παρακράτηση φόρου 20%

 

Νομοθετική διάταξη για τα ειδικά μισθολόγια και συγκεκριμένα για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι θα καταθέσει άμεσα. Αυτό που γίνεται γνωστό από την ανακοίνωση του υπουργείου ότι οι περιβόητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, αν και την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι είχαν υπογραφεί.

Προφανώς όπως φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμμότητες  ακόμα κάτι που μάλλον θα βάλει σε ανησυχία τους δικαιούχους αν θα υλοποιηθεί η υπόσχεση για καταβολή των αναδρομικών στις 14 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση φαίνεται πάντως να δέχτηκε κυρίως μέσω ΥΠΕΘΑ το προηγούμενο διάστημα πολλές πιέσεις για την φορολογία με αποτέλεσμα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει την φορολογησή τους με παρακράτηση 20% και όχι με 35% όπως είχε γίνει στο πρώτο 50% που φυσικά ψαλίδιζε αρκετά το τελικό ποσό.

Αυτό βέβαια που ανησυχεί ακόμα και δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση είναι αν τα ποσά των αναδρομικών θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του 2018 με αποτέλεσμα να αλλάξουν κλίμακα πάρα πολλοί στρατιωτικοί με επιπτώσεις και στα επιδόματα αλλά και με κίνδυνο μεγάλης παραπέρα φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό που έχουν ζητήσει είναι να προστεθούν στα αντίστοιχα φορολογικά έτη 2012 έως 2016 από τα οποία είχαν περικοπεί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, διευκρίζεται ότι:

Σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013).

LEAVE A REPLY