ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΑΝΕΜΟΠΛΑΝΟ

Ένα ομοίωμα από το ανεμοπλάνο – υδροπλάνο του θρυλικού πιλότου Δημήτρη Καμπέρου ή «Τρελοκαμπέρου» βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ύδρα.

 

 

Στο λιμάνι της Ύδρας στέκεται αυτές τις μέρες ένα ομοίωμα του πρωτοπόρου ανεμοπλάνου – υδροπλάνου με το οποίο ο Δημήτριος Καμπέρος το 1912 πέταξε από το Νέο Φάληρο και προσγειώθηκε στη θέση Μανδράκι της Ύδρας.

Κατασκευάστηκε από τον βετεράνο ζωγράφο και σκηνογράφο Νίκο Στεφάνου και είναι ένα από «Τα Παιχνίδια της Ζωής μας. Το Μυστικό Εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου» που μοιράζεται με το κοινό στην ομότιτλη έκθεση του στην Ύδρα (3/8 – 18/9).

Μια αναδρομή στο έργο του Στεφάνου όχι τόσο μεγάλη όσο εκείνη του καλλιτέχνη στο Μουσείο Μπενάκη το 2010, όμως διαφορετική. Σε άλλο σημείο του λιμανιού υψώνονται επίσης δύο «Αρχαίοι Πύργοι» ύψους 4 μ., σουρεαλιστικοί και γνώριμοι των ζωγραφικών έργων του Στεφάνου, με επισκέψιμο εσωτερικό χώρο, γεμάτο εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Και στην άκρη της προβλήτας του λιμανιού στέκεται «αγκυροβολημένο» το Ποστάλι, η ξύλινη επιχρωματισμένη κατασκευή του ζωγράφου, που αναπαριστά το πρώτο μικρό φορτηγό και επιβατηγό ατμόπλοιο στην ιστορία.

Το αφιέρωμα στον Νίκο Στεφάνου συνεχίζεται στο πρώην Hydra Workshop, με ζωγραφικά έργα του, μακέτες σκηνογραφιών του, ένα μεγάλο σύνολο κατασκευών από παιχνίδια και μικρά γλυπτά. Η έκθεση διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Ύδρας, με τη φροντίδα του ζωγράφου Αλέξανδρου Βερούκα, μέσα από τα χρόνια φιλίας και εκτίμησης που τον συνδέουν με τον Νίκο Στεφάνου αλλά και με την Ύδρα.

Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος

Αρχικά ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και ένας από τους έξι Έλληνες αξιωματικούς που εστάλησαν για αεροπορική εκπαίδευση στην Γαλλία το 1911 στο κέντρο του Henri Farman.

Τον Απρίλιο του 1911, ξεκίνησε στην Ελλάδα η προσπάθεια συγκρότησης Αεροπορικών Υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί είχε το ψευδώνυμο «Τρελοκαμπέρος»

Το Δεκέμβριο του 1911 αναχώρησαν για τη Γαλλία οι Υπολοχαγοί Δημήτριος Καμπέρος και Μιχαήλ Μουτούσης, μαζί με τον Ανθυπίλαρχο Χρήστο Αδαμίδη, προκειμένου να εκπαιδευτούν ως Αεροπόροι στη σχολή των αδελφών Farman, στην Etampes, κοντά στο Παρίσι. Τον Απρίλιο του 1912 ακολούθησαν οι Υπολοχαγοί Λουκάς Παπαλουκάς, Μάρκος Δράκος και ο Ανθυπίλαρχος Πανούτσος Νοταράς.

Ταυτόχρονα παραγγέλθηκαν τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Henry Farman ΙΙΙ. Η πρώτη στρατιωτική πτήση πραγματοποιήθηκε από τον Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο στις 13 Μαΐου 1912. Στο Φάληρο.

Ο Δημήτριος Καμπέρος μετέτρεψε ένα από τα πρώτα Henry Farman σε υδροπλάνο και το δοκίμασε επιτυχημένα στη διαδρομή Φάληρο – Ύδρα – Φάληρο, στις 24 & 25 Ιουνίου 1912, δείχνοντας τις δυνατότητες χρήσης του αεροπλάνου ως μέσου αεροναυτικής συνεργασίας.

Τα Henry Farman III ήταν τα πρώτα Ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα. Ονομάστηκαν επίσημα «Δαίδαλος», «Αετός», «Γυψ» και «Ιέραξ»

LEAVE A REPLY