ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τσίπρας και Ερντογάν ανταλλάσουν μηνύματα πρίν την μεταξύ τους συνάντηση στις 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα όπως ανακοινώθηκε. Συνάντηση Τσίπρας στις 6 Φεβρουαρίου και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία. Όπως ενημέρωσε, η συνάντηση του πρωθυοπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την επομένη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μήνυμα Ερντογάν σε Τσίπρα για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς

Λίγα 24ωρα όμως πριν την επίσκεψη ο Ερντογάν έστειλε το δικό του μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Τουρκίας το οποίο στην ανακοινωσή του κάνει έμμεση αναφορά στην Ελλάδα για τους οκτώ αξιωματικούς.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί».

Το μήνυμα του Τσίπρα

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν δύο ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει πρώτο μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, άνω από όλα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο,  μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου MED7.

“Εγώ θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν και πέρα από τις δικές μου σκέψεις θα του μεταφέρω κι το κλίμα της σημερινής συνάντησης, διότι πιστεύω ότι και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω από όλα επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο”, είπε ο κ. Τσίπρας.

 

LEAVE A REPLY