Κύπρος ΑΟΖ

Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα που έχει η Κύπρος να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της. Οι Κύπριοι όμως έχουν στο πλευρό τους το πανίσχυρο στρατιωτικά Ισραήλ.

Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Κύπρο ακολούθησαν διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο μεταξύ της Κυπριακής και Ισραηλινής Αντιπροσωπείας και υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2018, το οποίο περιλαμβάνει πραγματοποίηση ασκήσεων και εκπαιδεύσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών σε Κύπρο και Ισραήλ.

Η 1ης Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, φιλοξενήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα, σε επίπεδο Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής, τη συγκρότηση της οποίας είχαν αποφασίσει οι Υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών κατά την 1η Τριμερή Διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Νοεμβρίου 2017.

Της συνάντησης προήδρευε ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας Αρχιπλοίαρχος Κώστας Φυτιρής. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πρέσβης Ελευθέριος Καραγιάννης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ενώ από Ισραηλινής πλευράς ο κ. Zohar Palti, Διευθυντής του Πολιτικοστρατιωτικού Γραφείου του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα ο κ. Palti είχε συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαίδη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και πιθανοί τομείς συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων καθώς επίσης και θέματα κυβερνοάμυνας και καταρτίστηκε σχέδιο Δράσης Τριμερούς Συνεργασίας, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση κατά τη 2η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των τριών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το 1ο εξάμηνο του 2018.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης διερευνά και τις δυνατότητες συνεργασίας στο τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας μέσα από κοινά προγράμματα.

Σε δηλώσεις του ο  κ. Φωκαΐδης επεσήμανε την πολύ μεγάλη αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ των τελευταίων χρόνων, μια αναβάθμιση που αντικατοπτρίζεται μέσα από την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης αλλά και μέσα από ασκήσεις και κοινά προγράμματα εκπαίδευσης που ενισχύουν σημαντικά το αξιόμαχο της Ε.Φ.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY