ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ

Εθνοφυλακή: Διαβάστε στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του armynow.net όλες τις αλλαγές που σχεδιάζει να φέρει ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής για την Εθνοφυλακή.

της Ελένης Γαβριήλ

Τομή στην Εθνοφυλακή αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του armynow.net οι αλλαγές που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο χώρο της Εθνοφυλακής είναι σαρωτικές και όχι απλά την αναβαθμίζουν αλλά αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία της και που σίγουρα θα δημιουργήσει πολλές συζητήσεις.

Όπως τόνισαν έγκυρες πηγές στο armynow.net αναμένεται να συνταχθεί και να κατατεθεί στη Βουλή νέος νόμος «περί Εθνοφυλακής» που θα προωθήσει την αναβάθμισή της.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη δημιουργία και συγκρότηση μονάδων Εθνοφυλακής και στα μεγάλα αστικά κέντρα Αττική και Θεσσαλονίκη με τομείς όμως την κυβερνοάμυνα και νοσηλευτική/Ιατρική αλλά και τεχνικές ειδικότητες.

Επίσης την εθελοντική συμμετοχή των γυναικών αφού ληφθούν υπόψη θέματα θεσμικά, νομικά και εκπαίδευσης, σε περιοχές όπως ο Έβρος αλλά και το Ανατολικό Αιγαίο.

Το σοβαρό όμως κατά τη γνώμη μας είναι η εξέταση δημιουργίας νέου Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ, με υπαγωγή σε αυτόν των Διευθύνσεων Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών.

Όσοι θυμόνται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, από την εποχή που ήταν Αρχηγός ΓΕΣ, είχε προωθήσει την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής σε πολύ μεγάλο βαθμό, και όπως μαθαίνουμε είναι από τα θέματα που «τρέχει», κυριολεκτικά, στο υπουργείο, ώστε ότι μπορεί να ξεκινήσει να γίνει άμεσα για να μην πούμε από χθες, ενώ από το ΓΕΕΘΑ και κατ’ επέκταση από τα Επιτελεία έχει ζητήσει χρονικό πίνακα υλοποίησης – 13 Σεπτεμβρίου – όσων αναφέρουμε παρακάτω.

Αναλυτικά όλα όσα σχεδιάζει ο ΥΦΕΘΑ να προωθήσει στο νέο νόμο για τους Εθνοφύλακες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του armynow.net.

– Σύνταξη νέου σύγχρονου Νόμου «Περί Εθνοφυλακής», που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, λύνοντας χρόνιες αγκυλώσεις, που δημιουργούν τροχοπέδη στην αναβάθμιση της Εθνοφυλακής.

– Εκπόνηση Στρατιωτικού Κανονισμού, που να ρυθμίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας της.

– Εθνική ανάγκη η Εθνοφυλακή. Μας παρέχουν δυνάμεις εκεί που δεν έχουμε τη δυνατότητα. Η εμπλοκή των Ταγμάτων Εθνοφυλακής σε αποστολές Άμυνας κατά την υλοποίηση των σχεδίων, καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θεσμού.

– Δημιουργία – συγκρότηση Μονάδων Εθνοφυλακής στην Αττική και Θεσσαλονίκη, με τομείς την Κυβερνοάμυνα – Νοσηλευτική/Ιατρική και τεχνικές ειδικότητες που άπτονται στην ενίσχυση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς προς την κοινωνία και ευαισθησίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Αναβάθμιση και καθορισμός νέας πολιτικής εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων, η οποία να εδράζεται στην αποστολή της Μονάδας που υπάγονται και να πραγματοποιείται εθελοντικά και σε ημέρες εκτός Κυριακής.

– Θέσπιση κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση, με επιδίωξη το έτος 2023 να ανέλθει στο 100%. (Το έτος 2018 το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 35%, ενώ το έτος 2019 παρατηρείται μείωση του ποσοστού συμμετοχής).

– Αύξηση στο ποσοστό επάνδρωσης των ΤΕΘ, ιδίως των Νήσων Ανατ. Αιγαίου και του Ν. Έβρου, εξετάζοντας τη δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής του γυναικείου προσωπικού, αφού ληφθούν υπόψη θέματα θεσμικά, νομικά και εκπαίδευσης.

– Ενίσχυση των εκπαιδευτικών και λοιπών δράσεων των Εθνοφυλάκων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ειδικής Συνεργασίας Σύσφιξης Σχέσεων», τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

– Ανύψωση ηθικού των Εθνοφυλάκων, με την ενεργή συμμετοχή τους σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς και εξωστρέφειας, καθώς και με την άμεση επικοινωνία τους, για την αξιοποίηση νέων ιδεών και προτάσεών τους για τον εν λόγω θεσμό.

– Ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών για την έγκαιρη αποζημίωση των Εθνοφυλάκων, για την παροχή υπηρεσιών τους.

– Εξέταση δημιουργίας νέου Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ, με υπαγωγή σε αυτόν των Διευθύνσεων Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY