ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, στην αντιμετώπισή τους και στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία με την Ελλάδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha

«Οι πρόσφυγες είναι εργαλείο για την Τουρκία, με τους οποίους πιέζει λίγο ή πολύ την Ελλάδα και την Ευρώπη με διάφορα αιτήματα. Το μεγάλο θέμα είναι η Συρία και η ζώνη ασφαλείας που πρέπει να γίνει εκεί. Με την πρόφαση αυτή που θέλουν να μεταφέρουν τους μετανάστες ή να μην δημιουργηθούν άλλες ροές ζητούν τη στήριξη της Ευρώπης. Οπότε θέλουν να δείξουν με αυτόν τρόπο ότι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα με το μεταναστευτικό. Και το κάνουν», δήλωσε αρχικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην εκπομπή «Ραντάρ» και συνέχισε:

«Αυτό που συζητάμε εδώ είναι γιατί και ποιος είναι ο λόγος που αυξήθηκαν οι ροές. Το πρόβλημα υπάρχει και είναι μόνιμη η ανησυχία της Ελλάδας, η οποία είναι η πρώτη που το εισπράττει όλο αυτό. Έχουμε πει ότι όλο αυτό το θέμα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αφορά τη μισή υφήλιο. Ο καθένας πρέπει στο κομμάτι του να κάνει αυτό που πρέπει και η Ευρώπη πρέπει να κουβεντιάσει ξανά τη συμφωνία της με τους Τούρκους».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε  ότι: «Στη θάλασσα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Όταν πας να τους σταματήσεις στη θάλασσα ή τους πιέσεις να επιστρέψουν πίσω, ή θα φουντάρουν ή θα σκίσουν τη βάρκα. Τότε πρέπει να τους μαζέψεις και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη σου, πρέπει να τους πάρεις και να τους προστατεύσεις. Όσες φορές έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

Ο Πομπέο και η αμυντική συμφωνία

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα επισκεφθεί την Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής και θα παραμείνει για σχεδόν 48 ώρες στη χώρα με πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και συναντήσεων.

«Θα τεθεί το μεταναστευτικό τον Πομπέο μήπως και μπορέσει να επηρεάσει την τουρκική πλευρά, γιατί από άλλης απόψεως δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι παραπάνω», τόνισε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια βασική συμφωνία για τη Σούδα και μια ρύθμιση όλων των θεμάτων σχετικά με εκεί. Αυτήν ήταν μια πλήρη συμφωνία η οποία ανανεωνόταν κάθε χρόνο μετά από αίτημα των Αμερικανών. Προέκυψαν μερικές άλλες απαιτήσεις για να αυξηθούν οι δραστηριότητες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με αιτήματα, τις εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία και από εκεί και πέρα αποφασίζει η κυβέρνηση αν θα υπάρξει συμφωνία. Αυτή ήταν μια διαδικασία η οποία πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Οι Αμερικανοί θέλουν μια πιο μόνιμη συμφωνία, πέντε ετών. Το δουλέψαμε, το ετοιμάσαμε όμως δεν βρήκμε τον τρόπο που θα γίνει να αλλάξει ο χρόνος ανανέωσης. Το αίτημα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Συμφωνήθηκε ότι θα γίνει μεν αλλά θα περάσει από τη Βουλή όταν φανεί ότι μπορεί να γίνει αυτό. Το ίδιο πράγμα συζητιέται και έχει συμφωνηθεί και ετοιμάζονται να το υπογράψουν όταν έρθει ο Πομπέο. Εκτιμώ πάντως ότι δεν θα γίνει φέτος. Με τους ίδιους όρους θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η Λάρισα, η Αλεξανδρούπολη κλπ».

 

 

Πηγή: newpost.gr

1 COMMENT

  1. Εργαλείο των Τούρκων τ οποίο δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο απο εμάς.

LEAVE A REPLY