ΓΙΑΒΟΥΖ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει από τη θέση του και βρίσκεται πλέον πλησίον του λιμανιού Tasucu

 

Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz) φαίνεται να έχει αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης της θαλάσσιας κίνησης marinetraffic.com.

Σύμφωνα με τη σελίδα, το Γιαβούζ βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Τασουκού, στη νότια Τουρκία.

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης που επικαλείται το sigmalive.com επιβεβαίωσαν ότι το πλωτό γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι πλέον αξιολογούν την κατάσταση συλλέγοντας πληροφορίες για να αποκτήσουν καθαρή εικόνα για τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Γιαβούζ ήταν το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο που έστειλε η Άγκυρα προς την Κύπρο. Είχε αποπλεύσει στα μέσα Ιουνίου από την Κωνσταντινούπολη, με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri να δηλώνει ότι το πλοίο θα κάνει γεώτρηση στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας από τις αρχές Ιουλίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το Γιαβούζ θα λειτουργήσει σε γεώτρηση για περίπου τρεις μήνες και θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ισχυρή δήλωση καλώντας την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο IHA το «Γιαβούζ» περιμένει ανεφοδιασμό και στην συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του.

Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου είχε προκαλέσει την οξεία αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας που έφεραν το θέμα στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες της ΕΕ να προειδοποιούν την Άγκυρα για κυρώσεις εάν συνεχίσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

LEAVE A REPLY