EXPOSEC DEFENSEWORLD

Στο συνέδριο Exposec-Defenseworld μίλησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης και έστειλε πολλαπλά μηνύματα στους «δύσκολους» γείτονες.

 

Αυστηρό μήνυμα στο «δύσκολο» γείτονα της Ελλάδας που είναι η Τουρκία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης από το συνέδριο Exposec-Defenseworld που πραγματοποιείται στη ΛΑΕΔ, όπου πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία.

Όπως υπογράμμισε ο Ευ. Αποστολάκης «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια, για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα, όταν και εφόσον απαιτηθεί και να μην έχετε καμία αμφιβολία».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι είναι «μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

EXPOSEC DEFENSEWORLD

Ωστόσο παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες εξομάλυνσης. Όπως προανήγγειλε ο Ευ. Αποστολάκης το προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις δομές άμυνας και ασφάλειας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών καθώς και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών μέσα σε αυτούς.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τόνισε, «με τις ΗΠΑ μας συνδέει μια στρατηγική στρατιωτική σχέση και οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν άριστη συνεργασία, με πληθώρα δραστηριοτήτων στην επιχειρησιακή, ατομική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση». Ενώ ξεχωριστή θέση έχει ο Στρατηγικός Διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και «αποτέλεσε μια επιβεβαίωση της άριστης και πολυεπίπεδης συνεργασίας μας στον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση της ισότιμης στρατηγικής αυτής σχέσης μας και στην κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε στην υλοποίηση όσων έχουμε συμφωνήσει».

EXPOSEC DEFENSEWORLD

Τζέφρι Πάιατ: Ετοιμάζεται «επικαιροποίηση» της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας του 1990

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, η θητεία του οποίου και επεκτάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Όπως σημείωσε, οι αρμόδιοι Αμερικανικοί παράγοντες, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, έχουν δουλέψει σκληρά και με αφοσίωση για την παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι υπογραμμίζει την αμοιβαία δέσμευση για παραπέρα ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε πιο αναγκαία από ποτέ, ενώ επαίνεσε την Ελλάδα για την τήρηση των υποχρεώσεων της στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο Τζ. Πάιατ προανήγγειλε σε αυτό το πλαίσιο, την “επικαιροποίηση” της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας του 1990, κάτι το οποίο έκανε σαφές ότι θα συζητήσει ο Ευ. Αποστολάκης τον επόμενο μήνα στο ταξίδι τους στις ΗΠΑ, με μια σειρά θέματα να έχουν πέσει στο τραπέζι όπως η επέκταση της συμφωνίας για την παραχώρηση της Σούδας, την ανάπτυξη και άλλων μέσων στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας κλπ.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύ σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα στο μέλλον στον τομέα της ασφάλειας και σημείωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος. Ενώ μίλησε για την ανάγκη να ενοποιηθεί το κομμάτι άμυνας και ασφάλειας στο μέλλον ειδικά στους τομείς των πληροφοριών, της ασφάλειας των πλουτοπαραγωγικών πηγών και κορυφαίων ΔΕΚΟ υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ θα δομήσει στο μέλλον ένα τέτοιο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας, όπως αυτό που έχουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Καταλήγοντας ο Β. Κικίλιας σημείωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «δεν πρέπει να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος και πως δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι χάνεται χρόνος, γιατί δεν υπάρχει χρόνος».

Ρήγας: Η εξωστρέφεια το νέο στοίχημα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Στην τοποθετησή του ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ενέργειες στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας σημειώνοντας ότι «Τα τελευταία χρόνια βγάλαμε από την ύπνωση έναν καθοριστικό παράγοντα της εθνικής οικονομίας, αυτόν της Αμυντικής Βιομηχανίας. Στην προσπάθειά μας αυτή επιχειρήσαμε να προσδώσουμε στη ΓΔΑΕΕ ένα διττό ρόλο. Αφενός αυτόν του κεντρικού εποπτικού οργάνου μεταξύ των κρατικών εταιρειών, και αφετέρου αυτόν του «συντονιστή» μεταξύ όλων των εγχώριων βιομηχανιών, ιδιωτικών και κρατικών.

ΑΝΥΕΘΑ ΡΗΓΑΣ - EXPOSEC DEFENSEWORLD

Έτσι καταφέρνουμε να διαμορφώσουμε ως Υπουργείο μία ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο για τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και για τις διεθνείς τάσεις και το πεδίο των ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο σύνολό της.

Η εξωστρέφεια είναι το νέο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Διευκολύνουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών ελληνικών εταιρειών, συμμετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς, στηρίζουμε μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες με πολλαπλούς τρόπους, στηρίζουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Από κοινού δημιουργούμε και προωθούμε ένα νέο εθνικό προϊόν».

LEAVE A REPLY