CHARACTER'S ASSASINATION

Character assasination: Μια επικίνδυνη επικοινωνιακή τακτική που βγαίνει από τα «ντουλάπια» των κομματικών επιτελείων με απρόβλεπτες όμως συνέπειες.

 

Ορισμός του Character Assassination: Είναι μια επικοινωνιακή τακτική που έχει ως στόχο να καταστρέψει τη φήμη και να αποδιοργανώσει τη ζωή ενός δημοσίου προσώπου, με διάχυση ειδήσεων (συνήθως ψευδών) και σκληρή ή παραπλανητική κριτική μέσα από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Ποιοί και γιατί χρησιμοποιούν αυτή την επικοινωνιακή τακτική;

Κυρίως επικοινωνιακά επιτελεία που διαθέτουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν συστηματικά και να χρησιμοποιήσουν πολλαπλά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα, συνήθως με μεγάλο προϋπολογισμό, που βασίζονται σε οργανωμένους μηχανισμούς με σαφή δομή και ανεπτυγμένη τεχνογνωσία στη διαχείριση ΜΜΕ και κοινωνικών δικτύων.

Τι αποδίδει η συγκεκριμένη τακτική;

Συνήθως αποδίδει άμεσα και εξαιρετικά στοχευμένα αποτελέσματα με μετρήσιμο χαρακτήρα (ποσοτικά): Δηλαδή, πτώση δημοτικότητας, εργασιακή καταπόνηση των αντιπάλων επικοινωνιακών επιτελείων, δημιουργία αρνητικού σκηνικού (για συγκεκριμένο χρονικό όριο) και κυρίως παραπλάνηση μεγάλου αριθμού ατόμων λόγω της οξείας – επιθετικής πρακτικής που χρησιμοποιείται. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής οριοθετούνται χρονικά από 24 ώρες έως και είκοσι ημέρες, με βάση τη διεθνή εμπειρία. Η απόδοση ποικίλει ανάλογα με τον προϋπολογισμό, τη δυνατότητα επηρεασμού πολυάριθμων ομάδων, την αληθοφάνεια της κατασκευής των ψευδών ή παραποιημένων πληροφοριών και ειδήσεων αλλά και τη χρονική στιγμή που αυτές δημοσιοποιούνται.

Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα αυτή η τακτική και από ποιούς;

Χρησιμοποιείται κατά κόρον από κομματικά επικοινωνιακά επιτελεία, ή επιτελεία που εμπλέκονται σε κάθε μορφής προεκλογικές εκστρατείες και στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε ηγετικές προσωπικότητες και το άμεσο περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό και πολιτικό).

Μια από τις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια, προϋπολογισμό, ένταση και έκταση υπήρξε η εντυπωσιακή προσπάθεια κύκλων της Νέας Δημοκρατίας συνεπικουρούμενων από ειδικούς για την καταστροφή της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τα έτη 1988 – 1989. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε τεράστιο πολιτικό και θεσμικό εκτροχιασμό ο οποίος έβλαψε αργότερα συστηματικά τη Νέα Δημοκρατία αφού σημαντικά στελέχη της αποστασιοποιήθηκαν σοβαρά και προκάλεσαν κρίση στο εσωτερικό του κόμματος διαφωνώντας έντονα με τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν.

Εδώ και αρκετά χρόνια, σχεδόν όλα τα κομματικά επικοινωνιακά επιτελεία χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική, όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία, καθότι υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας, συστηματικής προετοιμασίας αλλά και απειθαρχίας των μηχανισμών που καλούνται να την υποστηρίξουν.

Πολλές φορές έχει γίνει κατάχρηση της τακτικής αυτής κυρίως γιατί γίνονται πολλαπλές προσπάθειες χωρίς συγκεκριμένη χρονική στόχευση και διότι η προετοιμασία των ψευδών ή παραπλανητικών ειδήσεων διαμορφώνεται πρόχειρα και γίνεται μπούμεραγκ όταν μέρος της κοινής γνώμης συνειδητοποιεί τη φύση των ειδήσεων ή πληροφοριών αυτών.

Η μερική ή συνολική άγνοια “των κανόνων του παιχνιδιού” από τα επικοινωνιακά επιτελεία στην Ελλάδα, η δυνατότητα των αντιπάλων επιτελείων να αντιδράσουν άμεσα και η αδυναμία να υποστηριχθούν οι ψευδείς ή κατασκευασμένες (συχνά υπερβολικές έως και γελοίες πολλές φορές), φέρνουν εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα σε κείνους που σχεδιάζουν και εκτελούν αυτή την τακτική.

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα αυτής της τακτικής;

Το πλέον σημαντικό μειονέκτημα της τακτικής αυτής είναι η διαχείριση του χρόνου. Αν η επιχείρηση δεν είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη με μεγάλη λεπτομέρεια, το κρίσιμο μέγεθος του χρόνου λειτουργεί καταστροφικά, αρχικά γιατί επιτρέπει στους αντιπάλους να επισημάνουν τις ψευδείς ή κατασκευασμένες ειδήσεις και να ενημερώσουν μεγάλες μάζες και αφετέρου διότι προκαλείται συσπείρωση των επηρεαζόμενων και του περιβάλλοντος τους σε σχετικά μικρό χρόνο.

Ένα ακόμα μειονέκτημα αποτελεί η αδυναμία να στηριχθούν αληθοφανείς ειδήσεις ή πληροφορίες χωρίς “καλοστημένο” οπτικό, ακουστικό, ή οπτικοακουστικό υλικό. Κι ενώ ένα τέτοιο υλικό απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, μπορεί να απαξιωθεί εύκολα από μια μικρή λεπτομέρεια που δεν είχε προσεχθεί δεόντως.

Το τρίτο αλλά διόλου μικρότερης σημασίας μειονέκτημα είναι πως η προσωπικότητα που δέχεται την επίθεση μπορεί να κινητοποιήσει άμεσα δικούς της μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσει την επίθεση ως μέσο απαξίωσης εκείνου ή εκείνων που καταγράφονται ως αντίπαλοι. Επειδή αυτή η τακτική είναι απολύτως στοχευμένη, αν η αντίδραση ή οι αντιδράσεις τω αντιπάλων είναι μεθοδικές και συστηματικές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θεσμικών παρεμβάσεων από τρίτους (δικαιοσύνη, ανεξάρτητα ή αντίπαλα ΜΜΕ, ομάδες συμφερόντων, κλπ.) για την αποδόμηση των ειδήσεων – πληροφοριών και τη μεταστροφή της κοινής γνώμης.

Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί μια επιχειρηματολογημένη και στοιχειοθετημένη περιγραφή μιας επικοινωνιακής τακτικής που έχει δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου, έχει διαταράξει ευαίσθητες ισορροπίες και τελικά έχει πλήξει τον τόπο σε μεγάλο βαθμό.

Προτείνουμε στα κομματικά και κάθε είδους προεκλογικά επιτελεία η χρήση της τακτικής αυτής να περιοριστεί σημαντικά διότι στο τέλος δε θα μπορέσει κανείς να σταματήσει τον κατήφορο που έχουμε πάρει όλοι μας.

Μοιραστείτε το
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,