CAX MSETT

Από τον Σχη (ε.α.) Κωνσταντίνο Τσιάκαλο

Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή MSETT Hellas

Όταν στις αρχές του 21ου αιώνα η μεθοδολογική εξέλιξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης υιοθέτησε πλήρως τη χρήση της προσομοίωσης, πολλά άλλαξαν. Παρά τις πολύπλευρες αντιδράσεις αλλά και τη διαρκή αμφισβήτηση από μια ισχυρή πλειοψηφία συντηρητικών στρατιωτικών στους κύκλους του ΝΑΤΟ για την εκτεταμένη χρήση της προσομοίωσης με “ελεύθερο” τρόπο, η απόφαση του ΝΑΤΟ / Allied Command Transformation ήταν αμετάκλητη: Η στρατιωτική εκπαίδευση θα περιείχε την προσομοίωση και μάλιστα θα βασιζόταν σ’ αυτή.

“Ο κύβος ερίθφη” για τη θεσμική ενσωμάτωση της προσομοίωσης στη στρατιωτική εκπαίδευση όταν πλέον το Joint Warfare Center (Stavanger, Norway) του ΝΑΤΟ άρχισε να σχεδιάζει τις πρώτες ασκήσεις με εκτεταμένη χρήση της προσομοίωσης σε στρατηγικό – επιχειρησιακό επίπεδο με το μοντέλο προσομοίωσης Joint Theatre Level Simulation (JTLS). Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Erdal Cayirci, CAX Branch Manager του ΝΑΤΟ / JWC, οι ασκήσεις CAX από 2007 και μετά μετεβλήθησαν σε μείζονα εκπαιδευτικά γεγονότα της Συμμαχίας, που απαιτούσαν πολύ χρόνο προετοιμασίας, εξαιρετική εξειδίκευση και πολύ μεγάλη προσπάθεια στο επιχειρησιακό κομμάτι. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν: Μείωση κόστους εκπαιδεύσεως κατά 30%, δημιουργία εκπαιδευτικού αρχείου με πολλαπλά σενάρια και Lessons Learned / Indentified τα οποία μετέβαλαν άρδην τη λειτουργία των βασικών Στρατηγείων της Συμμαχίας.

Έτσι, η ουσιαστική και συνεχής χρήση της προσομοίωσης με μεθοδολογικό τρόπο από φορείς και υπηρεσίες ανά την υφήλιο, διατάραξε τα στάσιμα νερά της στρατιωτικής εκπαίδευσης και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για ανανέωση του τρόπου διεξαγωγής των επιχειρήσεων, τη μεταβολή σημαντικών δεδομένων στην επιχειρησιακή σχεδίαση αλλά και στην αντιμετώπιση πλέον των στρατιωτικών επιχειρήσεων ως μέρους ενός γενικευμένου πλαισίου επιχειρήσεων (cmprehensive approach). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ασκήσεις πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας της σειράς SEESIM (South East Europe Simulation, 2002 – 2012) και VIKING, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβική χερσόνησο.

Η γενικευμένη αναθεώρηση των στρατηγικών θεσμικών κειμένων του ΝΑΤΟ (transformation) που βασίστηκε την τελευταία εικοσαετία εν πολλοίς στην προσομοίωση και ανέδειξε αυτό το νέο είδος ασκήσεων (CAX), ως μια εξέλιξη των Comand Post Exercises (CPX). Aν και οι CAX ήρθαν αρχικά να συμπληρώσουν τη στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατηγικό κι επιχειρησιακό επίπεδο, ανέτρεψαν πολλά δεδομένα και έγιναν αφορμή για βαθιές τομές στο δόγμα επιχειρήσεων αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του σχεδιασμού τους από πολλές χώρες, μία από αυτές είναι και η Ελλάδα.

Η δημιουργία στο ΓΕΕΘΑ αρχικά της Διεύθυνσης Μετεξέλιξης και εν συνεχεία του Κέντρου Μετεξέλιξης με κεντρικό εργαλείο το Κέντρο Εκπαίδευσης Προσομοίωσης Εθνικής Άμυνας (ΚΕΠΕΑ) υπήρξε πρωτοπόρα και καινοτόμα ενέργεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο. Με έναν σημαντικό αριθμό ασκήσεων, εκπαιδεύσεων, επιχειρησιακών πειραματισμών και με διαρκή συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε τις CAX και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Είναι δε από τις πρώτες χώρες που διαθέτει δικό της θεσμικό κείμενο (Πάγια Διαταγή ΓΕΕΘΑ) για τον τρόπο προετοιμασίας, οργάνωσης και διεξαγωγής τους.

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, είναι πως σήμερα η πλέον πολυάριθμη (πάνω από τριάντα πιστοποιημένα κατά ΝΑΤΟ στελέχη) κι πλήρως εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης CAX είναι Ελληνική και ανήκει στην MSETT Hellas. Αποτελούμενη από ένα κράμα αποστράτων αξιωματικών και των τριών Κλάδων, νέων επιστημόνων και έμπειρων προγραμματιστών, η Ομάδα Υποστήριξης CAX της MSETT Hellas αποτελεί τη μοναδική τόσο πολύ εξειδικευμένη σε τεχνικό κι επιχειρησιακό επίπεδο και με τεράστια εμπειρία σε ασκήσεις (συνολικά τα στελέχη της μετράνε πάνω από 120 συμμετοχές σε ασκήσεις CAX). Έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει οποιαδήποτε άσκηση ανά την υφήλιο με το μοντέλο προσομοίωσης JTLS ενώ πολύ σύντομα η Αθήνα θα διαθέτει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο τεχνικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης CAX με τη συμμετοχή της εταιρείας Rolands & Associates που παράγει το JTLS.

Οι ασκήσεις CAX, ελαχιστοποιούν την “αρνητική εκπαίδευση” (negative training) ενώ προσθέτουν αξία στις εκπαιδεύσεις πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη καινοτόμων προτάσεων διαφοροποίησης του δόγματος επιχειρήσεων. Επίσης αποτελούν συστηματικό εργαλείο επιχειρησιακής αξιολόγησης Στρατηγείων όπως τα εθνικά και διεθνή NATO Rapid Deployment HQ’s.

Η εξέλιξη πλέον των CAX έχει να κάνει με μια ολιστική οπτική (holistic approach) των επιχειρήσεων, στην οποία περιλαμβάνονται ακόμα και επιχειρήσεις ΜΜΕ και Κοινωνικής Δικτύωσης. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη διαρκή αναβάθμιση τόσο των μοντέλων προσομοίωσης όσο και των εργαλείων επιχειρησιακής σχεδίασης και υποστήριξης CAX, προσδίδει μια εξαιρετικά πολύπλοκη όσο και ρεαλιστική παράμετρο στη στρατιωτική εκπαίδευση και την καθιστά πολύπλευρη αλλά και δυναμική χωρίς ωστόσο να έχει μεγάλο οικονομικό κόστος.

Η MSETT Hellas καθότι πρωτοπόρα και απόλυτα εξειδικευμένη στο χώρο αυτό, συμμετέχει ενεργά στην εξελικτική διαδικασία των CAX με διαρκή έρευνα και ανάπτυξη πάνω στον τομέα καθώς και με διαρκή αύξηση των στελεχών που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό. Έχοντας αναπτύξει δική της μεθοδολογία υποστήριξης των ασκήσεων αυτών σε όλα τα στάδια και σε όλα τα επίπεδα, εγγυάται μείωση του κόστους σχεδίασης, οργάνωσης και διεξαγωγής τους καθώς και στοχευμένη “παραγωγή αποτελεσμάτων”. Καθώς αναμένεται να συμβληθεί και με το τακτικό εκπαιδευτικό κέντρο του ΝΑΤΟ (Joint Forces Training Center) για την υποστήριξη και των δικών του CAX, αναπτύσσει διαρκώς νέες πρωτοπόρες μεθόδους εκπαίδευσης αλλά και δυνατότητες που προσδίδουν αξία στη στρατιωτική εκπαίδευση ενώ αντίστοιχα μειώνουν δραστικά το κόστος της.

SHARE
Ο Συνταγματάρχης (ε.α.) Κωνσταντίνος Τσιάκαλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελεπίδων, Τάξεως 1991. Υπηρέτησε αρχικά στο Όπλο του Μηχανικού και εν συνεχεία μετατάχθηκε στο Σώμα Έρευνας και Πληροφορικής. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Στατιστική & Επιχειρησιακή Έρευνα και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Γένοβα. Έχει εξειδικευτεί στην επιχειρησιακή προσομοίωση και στις ασκήσεις με υπολογιστές. Είναι επίσης ερασιτέχνης ιστορικός ερευνητής με αντικείμενο έρευνας τη στρατηγική και τις τακτικές μάχης των σημαντικότερων στρατών όλων των εποχών. Είναι συστηματικά ενεργός πολίτης καθότι συμμετέχει σε αρκετούς συλλόγους καθώς και σε τοπικά και εθνικά συλλογικά όργανα. Είναι επίσης ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης MSETT Hellas.

LEAVE A REPLY