Δαβάκης

Στις τουρκικές προκλήσεις που πραγματοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ αναφέρεται σε ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης.

 

 

Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Καμμένου στη ΣΕΘΑ, όπου διεξήχθη συζήτηση για τις βέλτιστες πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, μας θυμίζει την αντίφαση μεταξύ των όσων ο κ. υπουργός με στόμφο δήλωνε σχετικά με την Κύπρο και σε όσα τελικά συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως όλοι θυμόμαστε, στις 26 Φεβρουαρίου 2018, το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ αναχώρησε από την Κύπρο, χωρίς πρώτα να έχει ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες διερευνητικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αιτία για αυτήν την αρνητική εξέλιξη ήταν η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της νήσου, τα οποία παρεμπόδισαν τον ομαλό πλου του γεωτρύπανου προς το σημείο διεξαγωγής της γεώτρησης.

Όπως προκύπτει από διαρροές στον Τύπο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνώριζε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο τις τουρκικές προθέσεις. Ο κ. Καμμένος είχε μάλιστα προχωρήσει στο ενδιάμεσο διάστημα και σε σχετικές δηλώσεις, επιμένοντας ότι «για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν είναι μακριά».

Είναι, συνεπώς, χρήσιμο, ο κ. Καμμένος να απαντήσει αναλυτικά στη σχετική Ερώτηση που σχεδόν εδώ και έναν μήνα έχω καταθέσει στη Βουλή, με θέμα τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει για την ενίσχυση του κοινού αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου και την αποτροπή ή διαχείριση των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Θανάσης Δαβάκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει από την 1η Μαρτίου 2017 μέχρι και σήμερα πόσες και ποιες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία με τις οποίες δεσμεύονταν περιοχές στην Κυπριακή ΑΟΖ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Από την 1η Μαρτίου 2017 εώς και σήμερα σε ποιες ενέργειες προέβη για τη στήριξη του κοινού αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου και την αποτροπή  ή την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Η σχετική ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ

LEAVE A REPLY