ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, θα βρίσκεται σήμερα ο νέος ΥΠΕΞ όπου  θα συζητηθούν τα μέτρα κατά της Τουρκίας. Την Τετάρτη θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο

 

 

 

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα είναι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.

Επιπλέον, θα συζητηθούν εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης και για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με τον ομόλογό τους της Μολδαβίας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις ΗΠΑ με Πομπέο

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ θα αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ταξίδι του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και φαίνεται ότι κλείστηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Έτσι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο προσκάλεσε το Έλληνα ομόλογό του προφανώς σε μια πρώτη άμεση επαφή καθώς οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και επιδιώκεται να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας τόσο με την εγκατάσταση των ρώσικων πυραύλων S-400 όσο και με τις παράνομες δραστηριότητες στην Αν. Μεσόγειο.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα υπάρξει και επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στις ΗΠΑ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μετά το Καλοκαίρι.

LEAVE A REPLY