ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Σηκώνουν τα «μανίκια» τόσο ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο νέος ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής και ετοιμάζονται να αναλάβουν το δύσκολο έργο της Άμυνας.

 

 

Οι εκλογές τελείωσαν εν μέσω καύσωνα και σήμερα κιόλας μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Το όνομα του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν η έκπληξη που ήρθε ξαφνικά, καθώς μέχρι και χθες το πρωί ακουγόταν για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού ήταν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής τον έφεραν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έναν χώρο απαιτητικό, δύσκολο και καίριο, αφού η άμυνα στην Ελλάδα είναι ένας χώρος που ποτέ δεν έχει ησυχία αφού οι «δύσκολοι» γείτονες μας οι Τούρκοι δεν μας επιτρέπουν αυτές τις πολυτέλειες.

Ωστόσο ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν είναι άσχετος με το θέμα, καθώς το 2012 ήταν τομεάρχης Άμυνας του κόμματος του, ενώ πρόκειται για έναν άνθρωπο, όπως τον περιγράφουν αυτοί που τον ξέρουν, ικανότατο, οξυδερκή και αποφασιστικό που όταν αναλάβει μία δουλειά την φέρνει πάντα εις πέρας.

Όσον αφορά τώρα το νέο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή, νομίζουμε ότι τα λόγια είναι περιττά, τόσο για τους «παροικούντες» το ΥΠΕΘΑ όσο και για τους άλλους.

Ως Αρχηγός ΓΕΣ, ο Αλκιβιάδης Στεφανής άφησε το στίγμα του, για τη δράση του, την κοινωνικότητά του, τις καινοτομίες που έφερε στον Στρατό Ξηράς, καθώς και για το πόσο αγαπητός ήταν όπου κι αν πήγαινε ανά την Ελλάδα. Από τον Έβρο μέχρι τα Δωδεκάνησα ο Αλκιβιάδης Στεφανής ήταν ο Στρατηγός που όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι, καθώς με τη συνεχή παρουσία του, τους έκανε να νιώθουν ασφάλεια.

Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, με τις διεθνείς γνωριμίες του και την πίεση που ήξερε να ασκεί σε ανθρώπους «κλειδιά» ενίσχυσε το Στρατό Ξηράς με τα ελικόπτερα Kiowa Warrior, τα οποία και παραλήφθηκαν πριν λίγες εβδομάδες επίσημα, ενίσχυσε την Εθνοφυλακή, υλοποίησε το νέο τρόπο κατάταξης των Οπλιτών Θητείας και πολλά άλλα τα οποία δεν χωράνε μέσα σε ένα άρθρο.

Ωστόσο η τοποθέτηση ενός ανθρώπου όπως ο Αλκιβιάδης Στεφανής σε ένα υπουργείο όπως το ΥΠΕΘΑ, που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα και έχει όραμα για το χώρο της Άμυνας, δείχνει την πρόθεση του νέου πρωθυπουργού να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο παρά καλή επιτυχία τόσο στο νέο υπουργό όσο και στο νέο υφυπουργό, αφού οι ημέρες που περνάμε είναι κρίσιμες και η Τουρκία δεν δείχνει καμία πρόθεση να αποκλιμακώσει τις εντάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν έσπευσε πρώτος να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και χθες να στείλει μήνυμα ότι θέλει συζήτηση και «νέες διαδικασίες». Φυσικά, αυτή είναι η επιδίωξή του: Να καθίσουμε να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε. Και όταν δεν το κάνουμε αρχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές.

Από αυτή την άποψη ο Αλκιβιάδης Στεφανής θα είναι σίγουρα ανεκτίμητος στο ΥΠΕΘΑ και στον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς με τις γνώσεις και τις επιχειρησιακές εμπειρίες που διαθέτει σίγουρα μπορεί να οργανώσει τις ΕΔ ώστε να αποθαρρύνει και κυρίως να αποτρέψει κάθε απειλητική ενέργεια.

LEAVE A REPLY