ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

 

 

Με πατριαρχικό συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου και με επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, αλλά και ακολούθως με κατάθεση στεφάνων στα συμμαχικά στρατιωτικά κοιμητήρια «Ζέιτενλικ» στη Σταυρούπολη, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην ομιλία του στον Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον Α’ΠΠ και στο Μακεδονικό Μέτωπο του, στους αντιμαχόμενους και στα δεινά του πολέμου, στα εκατομμύρια θύματα, τους νεκρούς και τους τραυματίες, τους θαλάσσιους αποκλεισμούς, τις κακουχίες, την αρπαγή θησαυρών, την εξάπλωση ασθενειών και σε όλα «τα συνήθη επακόλουθα του πολέμου», καθώς και στην εικόνα της «φρίκης» και στις «οδυνηρές συνέπειες», που περιέγραψε «με μοναδική γλαφυρότητα», όπως είπε, ο συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης, αλλά και στους σταυρούς που δεσπόζουν πάνω στα μνήματα των στρατιωτικών κοιμητηρίων του «Ζέιτενλικ».

«Ο Τίμιος του Σωτήρος Σταυρός είναι πάντοτε ένα σύμβολο ελπίδας, φωτός, αναστάσεως και ζωής» είπε ο κ. Βαρθόλομαίος και συνέχισε: «Μέσα στο δάσος των επιταφίων σταυρών του Ζέιτενλικ συναντούμε τη δίψα της αιωνιότητος… Αυτή την προσδοκία εκφράζουμε μέσα από το σύμβολο της πίστεως» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Οι άνθρωποι μας, οι κεκοιμημένοι μας, τόσο οι ειρηνικώς, όσο και οι βιαίως αποθανόντες και οι πολυάριθμοι πιστοί που εστάλησαν στον μεγάλο αγρό του Ζέιτενλικ δεν εχάθησαν, δεν αφανίσθησαν. Ευρίσκονται εις τας χείρας του ζώντος Θεού, προσδοκούν ανάσταση νεκρών και ζωή αιώνια».

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αναφέρθηκε στα θύματα του Μεγάλου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο σερβικός λαός κατέβαλε πολύ βαρύ φόρο αίματος (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες θύματα) και υπέμνησε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Ορθοδόξου ελληνικού λαού προς τον ομόδοξο σερβικό λαό και τότε, αλλά και διαχρονικά, στις πολεμικές συρράξεις που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας.

«Αυτήν την καλοσύνη, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, οι Σέρβοι δε θα τη λησμονήσουν ποτέ» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ειρηναίος.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του, ο Πατριάρχης της Σερβίας, συνοδευόμενοι από τους εκπρόσωπους των αρχών και τους ξένους επίσημους μετέβησαν στα συμμαχικά κοιμητήρια “Ζέιτενλικ” , όπου κατέθεσαν στεφάνια στο Σερβικό, Ρωσικό, Ιταλικό, Βρετανικό, Γαλλικό και στον Ελληνικό τομέα των κοιμητηρίων.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, η υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η επικεφαλής της κυβέρνησης των σερβοβοσνίων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Ζέλκα Τζβιγιάνοβιτς, οι βουλευτές Ι. Αμανατίδης, Στ. Καλαφάτης, Κ. Γκιουλέκας, Σ. Αναστασιάδης, Ι. Σαρίδης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, διπλωμάτες ξένων κρατών, κ.α.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY