ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Οι Έλληνες στρατιωτικοί μετά από 167 ημέρες κράτησης αφέθηκαν ελεύθεροι. Πότε και πώς επιστρέφουν στην πατρίδα. Ποιοι θα πάνε να τους πάρουν.

 

Αίσιο τέλος έχει η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη που ξεκίνησε πριν από 167 ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου.

Η σημερινή ευχάριστη και αναπάντεχη απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που ήρθε σήμερα, παραμονή της Παναγίας, βάζει τέλος στην περιπέτειά τους και στην κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών, την είδηση ότι η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών τελείωσε έδωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επικοινώνησε με τον διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του είπε ότι η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έληξε.

Τι έγινε στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο, σήμερα Τρίτη, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους για ακόμα μία φορά, καθώς έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων, των κινητών τηλεφώνων τους, που βρέθηκαν πάνω τους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, χωρίς να είναι απαραίτητο να παρευρίσκονται και οι ίδιοι σε αυτή.

Επιστρέφουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να απογειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απόψε κιόλας όπου θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει τους   δύο Έλληνες στρατιωτικούς που απελευθερώθηκαν σήμερα.

Στο αεροσκάφος θα επιβαίνει ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος όπου και θα παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και θα τους μεταφέρει με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη θα τους υποδεχτεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Τι θα γίνει με τη δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη δύο στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απελευθέρωση 2 Ελλήνων συνέβαλαν οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών και μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα κατά τη συνάντησή τους.

LEAVE A REPLY