υπουργείο Εξωτερικών

Σε αυστηρό διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα προχώρησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την παρενόχληση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρωθυπουργός.

 

Αναμενόμενη ήταν η έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου νωρίς σήμερα το απόγευμα κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα προκειμένου να του επιδώσει αυστηρό διάβημα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι.

Συγκεκριμένα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν – κατά τη συνήθειά τους – τον ελληνικό εναέριο χώρο κινούμενα μόλις 4 μίλια από ελικόπτερο Chinook που μετέφερε τον πρωθυπουργό, στο Αγαθονήσι. «Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας από το ακριτικό νησί.

Τα τουρκικά F-4 εισήλθαν χθες στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως  και πέταξαν μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, ενώ παράλληλα επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και που βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι  η  Άγκυρα διαψεύδει οποιαδήποτε παρενόχληση κατά του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό,  ενώ ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια «συνήθη αποστολή» των τούρκικων μαχητικών.

Την Τρίτη, στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτριος Παρασκευόπουλος, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του επιδώσει αυστηρό διάβημα χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενό του.

LEAVE A REPLY