ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Η «διάσωση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ μετά την υπογραφή Συμφωνίας τη περασμένη εβδομάδα, παρουσία και του ΥΕΘΑ, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος των Πυραυλάκατων

 

 

Η Συμφωνία που υπεγράφη τελικά την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Ομίλου Ταβουλάρη και της ONEX ELEFSIS SHIPYARDS LLC για την έναρξη εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Συντονισμού Κυβερνητικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις, αναπτερώνει τις ελπίδες του Πολεμικού Ναυτικού να ολοκληρωθεί επιτέλους και να παραδοθούν χωρίς άλλο κόστος οι δύο Πυραυλάκατοι.

Φυσικά αυτή η εξέλιξη αφορά συνολικά την Αμυντική Βιομηχανία καθώς η επαναδραστηριοποίηση έστω του ενός από τα δύο μεγάλα Ναυπηγεία (αναμένονται εξελίξεις και γι΄αυτό του Σκαραμαγκά) μόνο κρίνεται θετική που θα συμβάλει στην υλοποίηση κι άλλων προγραμμάτων.

Όπως ανέφεραν οικονομικές ιστοσελίδες το ύψος της αναμενόμενης επένδυσης για τα επόμενα 20 με 25 έτη αναμένεται να κυμανθεί έως 395-400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι άμεσες προς καταβολή – ανάληψη επενδύσεις – υποχρεώσεις θα φτάσουν έως και τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Στην υπογραφή της Συμφωνίας την ONEX ELEFSIS SHIPYARDS εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Ξενοκώστας και την Επιτροπή Συντονισμού Κυβερνητικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις, ο πρόεδρός της και υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ιδιαίτερα για το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με το «business stories», το πλάνο της ONEX  περιλαμβάνει ξεκάθαρα:

  • Την ολοκλήρωση των υφιστάμενων προγραμμάτων ΤΠΚ, χωρίς επιπλέον χρέωση του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτιμώμενο ύψος επένδυσης που μπορεί να ανέλθει έως τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
  • Την ανάληψη όλων των συμβατικών εκκρεμοτήτων της ΝΑΒΙΕΕ προς το ΠΝ, σχετικό με την εκτέλεση του προγράμματος των 2 ΤΠΚ. Εκτιμώμενο ύψος υποχρεώσεων και ρητρών που μπορεί να κυμανθεί από 90 έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στις υπόλοιπες δεσμεύσεις της εταιρείας περιλαμβάνονται επιγραμματικά:

– Η πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των οφειλόμενων της ΝΑΒΙΕΕ προς τους εργαζομένους. Εκτιμώμενο ύψος ποσού που θα κυμανθεί από 15 έως 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος επενδυτής δεσμεύτηκε στην διατήρηση και επαύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας όπως υφίστανται σήμερα.

– Την ανάληψη του κεφαλαίου των χρεών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Εκτιμώμενο ύψος ποσού που θα κυμανθεί περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ ή όποιο τελικό ποσό προκύψει μετά την επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας μέχρι την υποβολή του τελικού Σχεδίου Εξυγίανσης στο Δικαστήριο.

– Την ανάληψη χρεών της ΝΑΒΙΕΕ προς Τραπεζικά Ιδρύματα , Εκτιμώμενο ύψος ποσού που θα κυμανθεί από 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ή όποιο τελικό νούμερο συμφωνηθεί μετά την τελική διαπραγμάτευση με τα εμπλεκόμενα Τραπεζικά ιδρύματα.

– Επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης εκσυγχρονισμού και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, εκτιμώμενου ύψους έως 130 εκατομμύρια ευρώ , με έως 30 εκατομμύρια για άμεσες επισκευές , έως 35 εκατομμύρια για συντηρήσεις σε βάθος πενταετίας και έως 65 εκατομμύρια για απόκτηση νέας πλωτής δεξαμενής μεγέθους cape size.

LEAVE A REPLY