ΕΛΒΟ

ΕΛΒΟ: Αποφασισμένοι να μην αφήσουν την κυβέρνηση να δώσει σε ιδιωτικά χέρια την ΕΛΒΟ είναι οι εργαζόμενοι. Οι επαφές στην Αθήνα φουντώνουν.

Πως δεν πρέπει να χάσει την ΕΛΒΟ η εθνική οικονομία, λένε οι εργαζόμενοι, που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις και επαφές.

Τις επόμενες ώρες μάλιστα θα έχουν τετ-α-τετ με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για να συζητήσουν το πρόβλημα που προέκυψε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην παλέψει άλλο για την σωτηρία της ΕΛΒΟ αλλά να προχωρήσει στην πώληση της.

Σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα κατέθεσε και ερώτηση στην Βουλή.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ)  ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής αναφερει:

«H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΛΒΟ, επιταχύνει την πορεία εκποίησης και διάλυσης της επιχείρησης, που έχουν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μαζί με την τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ).

Καλεί τους εργαζόμενους να προσυπογράψουν αυτήν την πολιτική, θέτοντάς τους το δίλημμα να διαλέξουν ανάμεσα στη “Σκύλλα” της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης και της “Χάρυβδης” του λουκέτου και της εκποίησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Η ιδιαίτερα αρνητική αυτή εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Είναι το νομοτελειακό αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής άρχουσας τάξης – κυβέρνησης – ΕΕ για την πολεμική βιομηχανία, που στοχεύει στη βελτίωση της θέσης των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού, ώστε από τη μία να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά και από την άλλη να αναβαθμιστεί η πολεμική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό όπλο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της πολεμικής βιομηχανίας στους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους.

Η πορεία και η απαξίωση της ΕΛΒΟ έρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει νέα μεγάλα πακέτα πολεμικού εξοπλισμού υλικού, προκρίνοντας ήδη, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που υπαγορεύουν το προς αγορά στρατιωτικό υλικό με βάση τη συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του στην περιοχή, εισαγωγή μεγάλης ποσότητας νέων πολεμικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι μια τεράστια βιομηχανία με έμπειρο εργατικό δυναμικό, με μεγάλες και χρήσιμες υποδομές – για να στηρίξει την άμυνα της χώρας, με την παραγωγή οχημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς και για άλλες χρήσεις.

Το πρόβλημα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι τεχνικό. Σε πλήρη αντιδιαστολή με το σημερινό ρόλο του υπεργολάβου, του υποκατασκευαστή μονοπωλιακών ομίλων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά.

Η φιλολαϊκή όμως αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, η κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, η διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας προϋποθέτουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

  • Να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ ΑΒΕ και γενικότερα η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στην αμυντική βιομηχανία και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της άμυνας.
  • Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους καθώς και τη διασφάλιση των αντίστοιχων δικαιω­μά­των των συνταξιούχων της εταιρείας.
  • Την ανατροπή της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της αμυντικής βιομηχανίας.
  • Τη δραστική μείωση των εισαγωγών και την κατάργηση των πολεμικών δαπανών για σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με γνώμονα τις ανάγκες άμυνας του ελληνικού λαού και τη γεωγραφία του ελλαδικού χώρου».  
SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,

LEAVE A REPLY