τζιχαντιστής

Ένας πρώην τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκεται σε κουρδική φυλακή δίνει συνέντευξη και ζητάει συγγνώμη από τον κόσμο.

 

 

Ο δημοσιογράφος – φωτορεπόρτερ Adryel Talamantes τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται στο ιρακινό Κουρδιστάν. Πρόσφατα παρουσιάσαμε την περιγραφή του από ένα φυλάκιο της ιρακινής μεθορίου με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τώρα ο Talamantes πηγαίνει σε μία κουρδική φυλακή και συναντά έναν τζιχαντιστή του ΙΚ. Ακολουθεί η διήγηση του.

Σε μία φυλακή στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, συνάντησα έναν 27χρονο πρώην μέλος του ΙΚ. Ας τον ονομάσουμε «Αμπντουλάχ».

Ισχυρίζεται ότι έφυγε από μόνος του από την τρομοκρατική οργάνωση για να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Καθώς προσπαθούσε να μπει στην κουρδική περιοχή από το Taquq, τον Οκτώβριο του 2016, είπε στους Κούδρους αστυνομικούς ότι ήταν μέλος του ΙΚ και ότι παραδίνονταν.

Η κουρδική κυβέρνηση του απήγγειλε την κατηγορία ότι ήταν τρομοκράτης και ο Αμπντουλάχ παρέμεινε φυλακισμένος περιμένοντας τη δίκη του. Τον συνάντησα στα μέσα Αυγούστου. Οι υπεύθυνοι της φυλακής με οδήγησαν σε ένα μικρό δωμάτιο όπου έφεραν τον Αμπντουλάχ με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια.

Οι φύλακες του αφαίρεσαν το κάλυμμα των ματιών. Ο Αμπντουλάχ ήταν νευρικός αλλά φιλικός. Η επιδερμίδα του ήταν άσπρη από την έλλειψη ηλίου. Μου κάνει χειραψία και υψώνει το χέρι του στο στήθος όπως συνηθίζεται στη Μέση Ανατολή.

τζιχαντιστής
Το τέμενος του 12ου αιώνα Al Nuri όπου ο ISIS είχε διακηρύξει την υπόσταση του ως κράτος το 2014. Το ανατίναξαν μέλη του ΙΚ τις τελευταίες μέρες της μάχης της Μοσούλης.

Ο Αμπντουλάχ μου λέει ότι είναι από τη Χαουίτζα. Κατατάχτηκε στον ISIS όταν ήταν 25. Τον ρωτάω πως έβγαζε το ψωμί του πριν απ΄ αυτό. Μου λέει μόνο ότι ήταν μαθητής στο λύκειο.

Αυτό βγάζει νόημα. Πολλοί νέοι στο Ιράκ και στη Συρία πήγαν στο ΙΚ όχι λόγω θρησκείας αλλά για οικονομικούς λόγους. Οι ευκαιρίες για αμόρφωτους ανειδίκευτους νέους στο Ιράκ είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όταν το ΙΚ ήταν στα καλύτερα του η πληρωμή που έδινε ήταν πολύ πάνω από τον μέσο μισθό ενός εργαζόμενου.

Ο Αμπντουλάχ λέει ότι η άποψη του για τη Δύση, και ειδικά για τις ΗΠΑ, αποκρυσταλλώθηκε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής και κατοχής. «Πιστεύουμε ότι είναι άπιστοι που ήρθαν και κατέλαβαν τη χώρα μας και πηγαίνουν σε όποια χώρα θέλουν και την καταλαμβάνουν», λέει.

«Έγινα πολύ θρήσκος και ήθελα να ζω μία ισλαμική ζωή», συνεχίζει. «Σε ένα τέμενος πείστηκα από έναν ιμάμη ότι το να πάω στο ΙΚ ήταν το σωστό πράγμα να κάνω. Με στρατολόγησαν μέλη του ISIS από τη γειτονιά μου».

Ο Αμπντουλάχ λέει ότι κανένα άλλο μέλος της οικογενείας του δεν πήγε με το ΙΚ. Παραδέχεται ότι η οικογένεια του γνωρίζει ότι είναι στη φυλακή αλλά δεν ξέρουν που ακριβώς. Στα δύο χρόνια που ήταν στο ΙΚ ήταν σε δύο διαφορετικά καθήκοντα. Στην αρχή ήταν σε ένα σημείο ελέγχου (τσεκ πόιντ) και μετά ήταν ελεγκτής στην αγορά. Και τα δύο χρόνια ήταν στη Χαουίτζα.

τζιχαντιστής
Ύποπτοι για συμμετοχή στον ISIS έχουν συγκεντρωθεί από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας κάπου κοντά στο Κιρκούκ.

«Έφυγα από το ΙΚ επειδή συμπεριφέρονταν άσχημα στους ανθρώπους», μου λέει. Προσπαθούν να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπων που ζούσαν υπό τον έλεγχο τους, πρέπει να πάρεις την άδεια τους για να κάνεις οτιδήποτε και αν έχει σχέση με ανθρώπους που δεν ανήκουν στον ISIS σε σκοτώνουν».

«Δεν είδα ποτέ εκτέλεση με τα ίδια μου τα μάτια αλλά είδα τα πτώματα αυτών που εκτελούνταν», συμπληρώνει. Τον ρωτάω αν οι πεποιθήσεις του ΙΚ είναι σύμφωνες με το Ισλάμ. «Όχι», απαντάει «δεν είναι σύμφωνες με το Κοράνι».

Η συνέντευξη κράτησε 20 λεπτά. Κλείνοντας μου είπε: «Θέλω να πω στον κόσμο ότι το έχω μετανιώσει και ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος και άχρηστος».

Πηγή: War is Boring

LEAVE A REPLY