ΚΟΤΖΙΑΣ

Πιάνοντας εκ νέου το νήμα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί στην Κίνα από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου και θα έχει συναντήσεις με κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο και στην Σαγκάη.

 

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο, η οποία σηματοδοτείται από γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με επίκεντρο την Συρία όπου ο πόλεμος φαίνεται να εισέρχεται στην τελική του φάση.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Κίνας, ως Μονίμου μέλους του ΣΑ των ΗΕ και τις κινεζικές πρωτοβουλίες για αμοιβαίως επωφελή οικονομική συνεργασία, οι συνομιλίες με το Πεκίνο αποτελούν βασικό κομμάτι στους σχεδιασμούς της πολυδιάστατης και ελληνικής ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Οικοδομώντας στην δυναμική των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, η επίσκεψη αυτή αποσκοπεί στην διάνοιξη νέων δρόμων και την διερεύνηση νέων τρόπων συνεργασίας των δύο χωρών. Εντάσσεται, εξάλλου, στο ευρύτερο πλέγμα των διμερών επισκέψεων του Υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, μετά τις επισκέψεις σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Ν. Κορέα, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων το 2017 με την ηγεσία της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Κοτζιάς θα συναντήσει, την Δευτέρα, 27 Αυγούστου, στο Πεκίνο, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Wang Yi, με τον οποίο θα έχει μία εκτενή και εκ βαθέων συζήτηση για θέματα αμοιβαίους ενδιαφέροντος.

Θα συζητηθούν ειδικότερα, τρόποι ενδυνάμωσης των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στον ρόλο της Ελλάδας ως σημαντικού διαμετακομιστικού κέντρου στο κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη – Ένας δρόμος» (OBOR), για το οποίο θα υπογραφεί ΜOU μετά το πέρας της συνάντησης.

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν, επίσης, σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων την κατάσταση στην Συρία, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στο Κυπριακό. Ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει στον συνομιλητή του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για την σταθεροποίηση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τις τριμερείς, μαζί με την Κύπρο, συνεργασίες για την προώθηση του διαλόγου και της θετικής ατζέντας στην Μέση Ανατολή. Επίσης θα συζητηθούν τρόποι για την ενδυνάμωση της ελληνοκινεζικής πρωτοβουλίας για το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (ACForum), και την διατήρηση της δυναμικής του, μετά την επιτυχημένη συνάντηση του Φόρουμ στην Λα Παζ της Βολιβίας τον περασμένο Ιούλιο, μέσω της διερεύνησης νέων πεδίων συνεργασίας.

Στο πλαίσιο των υψηλών επαφών του στο Πεκίνο, Υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει στις 28 Αυγούστου,  τον Αντιπρόεδρο της Κίνας κ. Wang Qishan, καθώς και τον Επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, κ. Yang Jieqi.

Εν συνεχεία ο κ. Υπουργός θα μεταβεί στην Κρατική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (Chinese Academy for Social Sciences / CASS), όπου θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα – Κίνα: Κοινά και διαφορετικά. Παρελθόν και μέλλον», ενώ θα υπογραφεί ΜοU μεταξύ του CASS και του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να αποτελέσει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων στον τομέα της έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CASS αποτελεί τον σημαντικότερο κρατικό ερευνητικό – ακαδημαϊκό φορέα για τις κοινωνικές επιστήμες στην Κίνα, ενώ έχει χαρακτηριστεί από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs ως «η μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία».

Στην Σαγκάη, το οικονομικό κέντρο και μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας, ο κ. Υπουργός θα έχει συναντήσεις στις 29 Αυγούστου με Ανώτατους τοπικούς Αξιωματούχους, όπως ο Αντιδήμαρχος της Σαγκάης, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις, κ. Xu Kunlin, καθώς και με επιχειρηματικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της COSCO, κ. Xu Lirong. Tέλος, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Σαγκάης.

Με την επίσκεψη στην Κίνα και την επικείμενη έλευση του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Αθήνα (6/9), ολοκληρώνεται ένας κύκλος υψηλών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών σε όλα τα μεγάλα διεθνή κέντρα αποφάσεων, Βερολίνο, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη(ΟΗΕ) και Μόσχα τους τελευταίους 4 μήνες.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (30-31/8) που διοργανώνει η αυστριακή προεδρία.

 

 

LEAVE A REPLY