Χαουίτζα
Δυνάμεις της 11ης Ταξιαρχίας του PMU συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Χαουίτζα.

Ο ιρακινός στρατός έχει αρχίσει την επίθεση του στη Χαουίτζα τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες.

 

 

Η Χαουίτζα

Η Χαουίτζα (Hawija) βρίσκεται κοντά στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Πριν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είχε πληθυσμό 150.000 κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους Σουνίτες Άραβες με κάποιες μειονότητες Σιιτών Τουρκομάνων. Διαχωρίζεται από το Κιρκούκ με μία λοφοσειρά που εκτείνεται στο έρημο τοπίο. Καταλήφθηκε από το ΙΚ τον Ιούνιο του 2014.

Η Χαουίτζα ήταν πάντοτε πιστή στον Σαντάμ Χουσεΐν και υπήρξε κέντρο αντίστασης απέναντι στην αμερικανική κατοχή. Αν και εγγύτερα στο Κιρκούκ γεωγραφικά, πολιτικά ήταν πάντοτε πιο κοντά στη Βαγδάτη παρά στην Erbil (την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν). Οι Σουνίτες Άραβες της πόλης αρχικά δεν ήταν εχθρικοί απέναντί στο ΙΚ αλλά η βαρβαρότητα των τζιχαντιστών οδήγησε πολλές χιλιάδες να φύγουν.

Η Χαουίτζα είναι σημαντική για την ασφάλεια του Κιρκούκ, στο οποίο προσπάθησαν να εισέλθουν οι τζιχαντιστές ανεπιτυχώς. Με την πάροδο του χρόνου κατά μήκος της λοφοσειράς παγιώθηκε το μέτωπο ανάμεσα στο ΙΚ και στις δυνάμεις Πεσμεργκά. Οι τζιχαντιστές πέρα από τις βαρβαρότητες που διέπρατταν μέσα στην πόλη τη χρησιμοποιούσαν και ως ορμητήριο για να διεισδύουν στην ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ.

Χαουίτζα
Το μέτωπο των Πεσμεργκά απέναντι στο ΙΚ στη Χαουίτζα τον Δεκέμβριο του 2015.

Παρά τη σχετική σημασία της Χαουίτζα η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης είχε προτεραιότητα τους σχεδιασμούς της Συμμαχίας κι έτσι αυτή έπρεπε να περιμένει.

Το δημοψήφισμα αλλάζει τη δυναμική

Αν και το κουρδικό δημοψήφισμα ανακοινώθηκε από τον Ιούνιο του 2017 η ιρακινή κυβέρνηση και οι ΗΠΑ περίμεναν ότι αυτό θα αναβάλλονταν όταν σχεδίαζαν την επίθεση στη Χαουίτζα. Τον δικό της σχεδιασμό για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση έκανε και η κουρδική Πεσμεργκά. Τελικά η Βαγδάτη αποφάσισε την έναρξη της επιχείρησης στις 21 Σεπτεμβρίου.

Με τη μάχη να έχει αρχίσει εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο που θα παίξει η Πεσμεργκά σε αυτήν και αν αυτό θα αποτελέσει ζήτημα στο δημοψήφισμα. Πρόσφατα στοιχεία σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων και ο ιρακινός στρατός συγκεντρώθηκαν σε έξι θέσεις γύρω από τον θύλακα της Χαουίτζα. Η έκταση του θύλακα είναι περίπου 100 Χ 20 χλμ. Η παρουσία των Σιιτών παραστρατιωτικών δίπλα στον ιρακινό στρατό θα δυσκολέψει τη συμμετοχή της Πεσμεργκα καθώς η σχέση των Κούρδων με τις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν υπό την ομπρέλα της οργάνωσης PMU είναι δύσκολη.

Χαουίτζα
Με το κόκκινο χρώμα η κυβέρνηση του Ιράκ, με το κίτρινο χρώμα η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, με το μαύρο χρώμα το ΙΚ. Διακρίνεται ο θύλακας του ΙΚ στη Χαουίτζα (Hawija).
Χαουίτζα
O θύλακας του ΙΚ στη Χαουίτζα.

Η Πεσμεργκά ελέγχει το μισό μέτωπο γύρω από τον θύλακα οπότε ο ρόλος της είναι ουσιώδης. Όμως η ένταση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης περιπλέκει τα πράγματα.

Η «Συμμαχία εναντίον του ΙΚ» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες «διαμόρφωσε» το πεδίο της μάχης με σειρά αεροπορικών επιδρομών ενώ ρίχτηκαν και φυλλάδια που καλούν τους μαχητές του ΙΚ να παραδοθούν. Η εκτίμηση είναι ότι στον θύλακα υπάρχουν 2.000 τζιχαντιστές οι οποίοι δεν αναμένεται ν΄ αντέξουν για πολύ, αν ακαι από την άλλη πλευρά αυτή είναι η τελευταία τους σημαντική θέση στο Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στο βόρειο Ιράκ θα περιπλακεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: TERRA INCOGNITA

LEAVE A REPLY