Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας της τουρκικής οικονομίας καλεί τους Τούρκους να κάνουν τα δολάρια και τα ευρώ, λίρες!

 

 

Οι ξένοι επενδυτές φταίνε τώρα στον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποίησε στο Ερζερούμ προεκλογική ομιλία. Για ακόμα μία φορά έριξε τις ευθύνες για την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας σε συνωμοσίες, ενώ όπως είπε οι ξένοι επενδυτές που παίζουν αυτά τα παιχνίδια θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Αναφερόμενος στον τουρκικό ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας είπε: «Δεν είμαστε του Τζορτζ Σόρος, αλλά του Θεού». Παράλληλα λες και βρίσκεται σε άλλη χώρα προέτρεψε τους οπαδούς του να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ που έχουν σε τουρκικές λίρες και πρόσθεσε ότι σε 28 ημέρες (δηλαδή στις 24 Ιουνίου) θα αλλάξει το πεπρωμένο της Τουρκίας με την επανεκλογή του.

Την ίδια ώρα δεν ξέχασε να επιτεθεί στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς είπε ότι η Γερμανία επέτρεψε στο Κουρδικό Κόμμα (HDP) μια «οργάνωση» που είναι στην πρώτη γραμμή της τρομοκρατίας να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση αλλά όχι σε εκείνον.

Κιλιτσντάρογλου: Θα καταργήσω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο αντίπαλος του Ερντογάν, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε πως θα βάλει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Τι θα κάνουμε για τη δημοκρατία; Πρώτα θα καταργήσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε παρουσιάζοντας στην Άγκυρα το πρόγραμμα του σχηματισμού του.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκαθιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, μερικές ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε 250 ανθρώπους και αποδίδεται από την Άγκυρα στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκες οι τουρκικές αρχές άρχισαν άνευ προηγουμένου διώξεις, στη διάρκεια των οποίων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 140.000 εργαζόμενοι, ενώ περισσότεροι από 50.000 συνελήφθησαν.

Κατηγορώντας την εξουσία ότι χρησιμοποιεί τις διώξεις αυτές για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ο Κιλιτσντάρογλου τις έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «δεύτερο πραξικόπημα».

«Ερωτώ τον λαό: όταν μιλάς στο τηλέφωνο, μιλάς άνετα; Μήπως ανησυχείς ότι σε ακούνε; Αν φοβάσαι ή ανησυχείς, τότε αυτή η χώρα είναι μια δικτατορία», πρόσθεσε σήμερα.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του CHP μεγάλο μέρος αφιερώνεται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, αλλά και στην οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 10% και η τουρκική λίρα έχει χάσει μέσα σ’ έναν μήνα πάνω από το 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το CHP υποστηρίζει στο πρόγραμμά του πως θέλει να βάλει τέλος «στις τυχοδιωτικές πολιτικές», κυρίως για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα διαβεβαιώνει επίσης πως θέλει να βάλει ένα τέλος στη σύγκρουση στη Συρία βρίσκοντας μια πολιτική λύση και υποστηρίζοντας τις διεθνείς πρωτοβουλίες, καθώς και αυτές των Ηνωμένων Εθνών.

Μόλις βρεθεί λύση στη Συρία, το κόμμα δεσμεύεται να «εξασφαλίσει την επιστροφή» των περισσοτέρων των 3,5 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

 

LEAVE A REPLY