ΥΠΕΘΑ

Με εντολή του Πρωθυπουργού προωθούνται βαθιές τομές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου

 

Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – μετά από τέσσερα χρόνια «εποχής Καμμένου» – συμπίπτει και με ταυτόχρονες αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία.

Οι αλλαγές αυτές βέβαια ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, καθώς και ο Καμμένος ήταν εδώ και μήνες σίγουρο, ότι θα αποχωρήσει, και το όνομα του Ναυάρχου είχε εδώ και καιρό διαδοθεί ως αντικαταστάτης του. Παράλληλα στις 15 Ιανουαρίου λήγει η θητεία των τριών αρχηγών των Επιτελείων, οπότε οι κρίσεις ήταν έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμα.

Με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του ΥΕΘΑ – μέχρι και πριν λίγες ώρες Α/ΓΕΕΘΑ – μέσα σε ένα 24ωρο βλέπουμε να αλλάζουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του κρίσιμου υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ταχύτητα και χωρίς καθυστέρηση.

Έτσι μετά την ορκωμοσία του νέου ΥΕΘΑ  και την τελετή παράδοσης παραλαβής αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο γρήγορα να γίνουν και οι κρίσεις με την τοποθέτηση νέου Α/ΓΕΕΘΑ και την παραμονή ή αλλαγή των τριών Αρχηγών των Επιτελείων.

Η αποχώρηση όμως του Πάνου Καμμένου εκτός από την κυβέρνηση που θα φέρει και μεγάλη πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά αναμένεται να φέρει και μεγάλες αλλαγές στο ΥΠΕΘΑ το οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια αποτελούσε φρούριο και άνδρο του πρώην υπουργού.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο armynow.net δε μιλάνε απλά για αλλαγές στην κορυφή  του ΥΠΕΘΑ, αλλά και για εντολή από τον Πρωθυπουργό, να προχωρήσουν σε βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα τις οποίες εδώ και καιρό είχαν εισηγηθεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πια γνωρίζουν πολύ καλά τον άγνωστο μέχρι πρότινος χώρο των Ένοπλων Δυνάμεων. Η γνώση που έχουν αποκτήσει πλέον για πρόσωπα και πράγματα, οι στενές επαφές με πολλά στελέχη των ΕΔ, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου ανοίγει τον δρόμο.

Δηλαδή πολύ απλά οι αλλαγές αποτελούν γενικότερη κεντρική κατεύθυνση και δεν αφορούν τα καθόλα άξια πρόσωπα των σημερινών Αρχηγών των ΓΕ με τους οποίους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα άριστη σχέση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ακόμα και με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή για τον οποίο με αφορμή κάποια συμβάντα στο Στρατό Ξηράς διάφοροι προσπάθησαν να μεταφέρουν μια διαφορετική εικόνα, οι σχέσεις με την κυβέρνηση ήταν άριστες αναγνωρίζοντας το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διαθέτει, αλλά και την άοκνη προσπάθεια τόσο για τη μέριμνα του προσωπικού όσο και για το αξιόμαχο στον Στρατό Ξηράς. Άλλωστε η συμβολή του σε κάποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική.

Οι πληροφορίες βέβαια μένει να αποδειχτούν για το αν θα επιβεβαιωθούν και αυτό μάλλον δεν θα αργήσει. Οι εξελίξεις όπως δείχνουν τρέχουν γρήγορα και θα δούμε τι είδους τομές και κατά πόσο βαθιές θα είναι αν γίνουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επειδή οι ΕΔ και τα στελέχη τους έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης ελπίζουμε μόνο να μην επηρεαστούν από πολιτικά και άλλα παιχνίδια. Θεωρούμε βέβαια, ότι ο νέος ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης θα αποτελέσει εγγύηση και θα συμβάλει ώστε να αποτραπούν τυχόν άσχημες εξελίξεις.

LEAVE A REPLY