ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Το απολογισμό έργων δράσης έκανε ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου στους στρατιωτικούς συντάκτες αποχαιρετώντας το ΥΠΕΘΑ

 

 

Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα ο απερχόμεος υποργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατέθεσε σε συνέντευξη Τύπου στους στρατιωτικούς συντάκτες τον απολογισμό έργου και δράσης της υπουργικής του θητείας που διήρκησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον Γενάρη του 2015 μέχρι το Γενάρη του 2019.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για όλες τις εμπειρίες που βίωσε στο ΥΠΕΘΑ, τις καλές και τις κακές στιγμές αλλά και για την κριτική που του άσκησαν κατα καιρούς σημειώντας «φεύγω με τη συνειδησή μου ήσυχη και με ψηλά το κεφάλι». Όπως τόνισε συγκινημένος «Παραδίδω στον επόμενο την πατρίδα μου όπως την παρέλαβα. Παραδίδω αύριο το στράτευμα που απολαμβάνει ως θεσμός την εμπιστοσυνη του 90% του ελληνικου λαού».

Κάνωντας έναν πολιτικό απολογισμό στο υπουργείο ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ακόμη ότι «Η θέση του ΥΕΘΑ είναι να δίνει πολιτική κατεύθυνση» και αποκάλυψε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στο υπουργείο κανένας από την πολιτική ηγεσία δε του έστειλε χαρτάκι ζητώντας ειδική παρέμβαση στις κρίσεις των στελεχών και δεν παρενέβη στο έργο της στρατιωτικής ηγεσίας.

Αναφερόμενος στη Τουρκία, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν παραβίασε ποτέ το διεθνές δίκαιο σε αντίθεση με την τουρκία που το πράτει συνέχεια. Ταυτόχρονα έστειλε ξεχωριστό μήνυμα στον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τονίζοντας ότι «τα νταηλικιά και οι μεγαλοστομίες δεν βοηθούν. Χρειάζεται συνεργασία γιατί η τουρκία θα έχει όφελος από μια καλή συμβίωση στην περιοχή».

Μήνυμα όμως έστειλε και στις μεγάλες δυνάμεις τονίζοντας ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή είναι σημαντικός γιατί « Είμαστε η τελευταία χώρα ασπίδα κατά του φονταμενταλισμου». Γι΄αυτό τους επισήμανε η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί με εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να ενισχυθεί και αποτρεπτική της ισχύ. Επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη εμβάνθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα όπως τόνισε οφείλει να έχει αριστες σχέσεις και με ΗΠΑ και με Ρωσία.

Στα αρνητικά της θητείας προέταξε με σσαφήνεια το ζήτημα της αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών, το οποίο χαρακτήρισε «βαρίδι» για το οποίο μάλιστα σημείωσε ότι «όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσω γι΄αυτό». Δήλωσε όμως ευτυχής που παραδίδει το υπουργείο χωρίς να έχει δύο στρατιωτικούς αιχμαλώτους.

Στα «λάθη» του ο Πάνος Καμμένος συμπεριέλαβε και το θέμα με τις στολές που φόραγε κατα καιρούς και είχε κατηγορηθεί τονίζοντας ότι το έκανε στη προσπάθεια να προσεγγίσει το προσωπικό και οτι ποτέ δεν προσπάθησε να καταλύσει την ιεραρχεια. «Κατάλαβα πολλά φορώντας στολές. Με το να κοιμάμαι στα φυλάκια δίπλα στο στράτευμα, πως είναι να  κοιμάσαι στο καράβι, αυτές ήταν εμπειρίες για μένα».

Απαντώτας τέλος σε ερώτηση για το λόγο που χθές πήγε με ελικόπτερο στα Ιμία τόνισε ότι «Την ημερα που ανέλαβα ήταν η μέρα του μνημοσύνου για τα Ιμια και το είχα καημό υπουργός να πάει να καταθέσει στεφάνι.  Χθές κλείνοντας τον κύκλο θεώρησα ότι πρέπει να το κάνω καταθέτοντας στεφάνι. Ακόμα και οι τούρκοι να τοε ίχαν πάρει χαμπάρι και πάλι θα πήγαινα. Φαίνεται όμως ότι ο σταθμός παρακολούθησης που λένε ότι έστησαν απέναντι  από τα Ιμια δεν λειτούργησε καλά».

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Συγκίνηση και στην Κοπή της Πίτας του ΥΠΕΘΑ

Λίγη ώρα νωρίτερα και μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Δώμα του ΓΕΝ η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον απερχόμενο υπουργό, Πάνο Καμμένο. Στην τελετή παρέστησαν σύσσωμη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου -εκτός του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλεξή Τσίπρα.

Ο ΥΕΘΑ στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως φεύγει από την θέση του με ψηλά το κεφάλι, ενώ σημείωσε πως θεωρεί σημαντικότερό επίτευγμα της θητείας του τη διατήρηση της συνοχής του στρατεύματος παρά τις τεράστιες μειώσεις στο προϋπολογισμό του υπουργείου.

Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό για την άψογη συνεργασία που είχαν όλο αυτό τον καιρό, προσθέτοντας, βουρκωμένος, πως «αν έγιναν λάθη ζητώ δημοσίως συγνώμη αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά δεν έγιναν εσκεμμένα».

Τέλος ο κ. Καμμένος δήλωσε πως μέχρι να γίνουν οι κρίσεις τα καθήκοντα του απερχόμενου AΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, αναλαμβάνει ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

* Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Πάνο Καμμένο στον Ευάγγελο Αποστολάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 14/1 στις 12.00 στο υπουργείο.

LEAVE A REPLY