Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ BARBAROS

Στην περιοχή που βρίσκεται το τούρκικο BARBAROS σπεύδει η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού. Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την τούρκικη NAVTEX.

 

Η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού πλέει προς την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος «BARBAROS».

Από το απόγευμα το «BARBAROS», βρίσκεται στην περιοχή δυτικά της Πάφου,  πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η αποστολή του «BARBAROS» μπορεί να θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως μία ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού από τον Ερντογάν, ωστόσο η αποστολή ελληνικής δύναμης και πιο συγκεκριμένα της Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ που βρισκόταν στην Κύπρο, δείχνει ότι το κλίμα είναι τεταμένο και ότι η Ελλάδα παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρχισαν τα «όργανα»: Το «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» πλέει κοντά στην Κύπρο – ΧΑΡΤΗΣ

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών,  αργά σήμερα το βράδυ, για τη συγκεκριμένη παράτυπη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία την Τρίτη 16 Οκτωβρίου. «Η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Αναλυτική η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.

LEAVE A REPLY