ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 140ΣΕΠΗΠ

Η Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης της 140ΣΕΠΗΠ πραγματοποιήθηκε παρουσία του ΑΤΑ και τον Σμήναρχο (Ι) Σωτήριο Παπαχρήστο να αναλαμβάνει καθήκοντα

 

 

 

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της 140 Σμηναρχίας Επιχειρησιακών Πληροφοριών και Ηλεκτρονικού Πολέμου (140ΣΕΠΗΠ) πραγματοποιήθηκε Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Η Διοίκηση της 140ΣΕΠΗΠ περνάει από τον Σμήναρχο (Ι) Αθανάσιο Πανταζή στον Σμήναρχο (Ι) Σωτήριο Παπαχρήστο.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι Διοικητές Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) της περιοχής Λάρισας, οι Διοικητές των υπαγόμενων Σταθμών Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, αντιπροσωπείες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διατελέσαντες Διοικητές της Μονάδας, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών, καθώς και απόστρατοι Αξιωματικοί της ΠΑ.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 140ΣΕΠΗΠ

Ποια είναι η 140ΣΕΠΗΠ

ΕΜΒΛΗΜΑ 140ΣΕΠΗΠ

Έμβλημα

«Παντ’ εφορά και παντ’ επακούει»

(Όλα τα βλέπει και όλα τ’ ακούει)

Παράσταση: Το έμβλημα της Μονάδας (140ΣΕΠΗΠ), απεικονίζει ένα κοράκι, σύμβολο του ηλεκτρονικού πολέμου παγκοσμίως, να πετά κρατώντας ένα φιλμ όπου αναγράφεται το όνομα της Μονάδας συμβολίζοντας το φωτογραφικό έργο, ενώ επάνω δεξιά ηλεκτρόνια να περιστρέφονται συμβολίζοντας και αυτά με τη σειρά τους την εκμετάλλευση των πληροφοριών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

(Ομήρου Ιλιάδα, Γ’ Ραψωδία, στίχος 277)

Θέση:Βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Έτος Συγκρότησης: 2012

Υπαγωγή: Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

Αποστολή

Αποστολή της 140 Σμηναρχίας Επιχειρησιακών Πληροφοριών και Ηλεκτρονικού Πολέμου ( ΣΕΠΗΠ) είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας, μέσω κατάλληλης οργάνωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού καθώς και συντήρησης των μέσων και συστημάτων που διατίθενται σε αυτή για:

  • την επιτυχή διεξαγωγή επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου
  • τη συμμετοχή στη σχεδίαση αποστολών των Μονάδων του Αρχηγείου, με σκοπό την αποκάλυψη – αναγνώριση και εντοπισμό των εχθρικών στόχων, για διατήρηση ενημερωμένης τράπεζας πληροφοριών, που αφορά στη διάταξη μάχης του αντιπάλου
  • την αξιοποίηση των αεροφωτογραφήσεων και βιντεοσκοπήσεων (εναέριων και επίγειων) για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Ιστορία

Η Μονάδα ιδρύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2012, από τη συνένωση της 140 Σμηναρχίας Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΣΗΠ) και του Μικτού Αεροφωτογραφικού Κέντρου (ΜΑΦΚ), αναλαμβάνοντας το έργο αυτών.

140ΣΗΠ

Το 1975, ιδρύθηκε η 140ΣΗΠ ως Κέντρο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, με έδρα την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και υπαγωγή στο ΑΤΑ.

Το 1976, μετονομάστηκε σε Μοίρα Ηλεκτρονικών Εφαρμογών και μεταφέρθηκε στη Λάρισα.

Το 1989, μετονομάστηκε σε Κέντρο Εφαρμογών Ηλεκτρονικού Πολέμου και επανεγκαταστάθηκε στην Ελευσίνα με ταυτόχρονη υπαγωγή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Το 1992 η διοικητική και επιχειρησιακή υπαγωγή μεταφέρθηκε στο ΑΤΑ.

Το 1993 μετονομάστηκε σε 140 Σμηναρχία Ηλεκτρονικού Πολέμου με ρόλο τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Το 2002 η Μονάδα μετεγκαταστάθηκε στην 110ΠΜ.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 140ΣΕΠΗΠ

ΜΑΦΚ

Το Μικτό Αεροπορικό Φωτογραφικό Κέντρο (ΜΑΦΚ) ιδρύθηκε το 1954 στο αεροδρόμιο της Λάρισας με σκοπό την υποστήριξη των πρώτων φωτογραφικών Α/Φ της και ρόλο την αξιοποίηση των αεροφωτογραφίσεων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δημοσίων Υπηρεσιών. Μέχρι το 1973 είχε περιορισμένες δυνατότητες.

Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις στον τομέα της συλλογής φωτοπληροφοριών, επέβαλαν την ανάγκη διαρκούς αναβάθμισης των λειτουργιών του και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στις οποίες μεταστεγάσθηκε στο τέλος του 1971.

Το 1973, έγινε ανεξάρτητη Μονάδα υπαγόμενη στο ΑΤΑ.

Το Νοέμβριο του 1981 η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΜΑΦΚ, αυξήθηκε με την κατασκευή σύγχρονων Φωτοεργαστηρίων, εξοπλισμένων με αξιόπιστα μηχανήματα, τα οποία καλύπτουν τις απαιτήσεις του φωτοπληροφοριακού έργου των Ε.Δ. και των Δημοσίων Υπηρεσιών της χώρας μέχρι σήμερα.

Από το 1994 συμμετέχει στη Συνθήκη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ» («OPEN SKIES») εκτελώντας ενεργητικές και παθητικές αποστολές φωτοαναγνώρισης σε συνεργασία με άλλα συμμετέχοντα έθνη.

Το 1999 αναβαθμίστηκε σε επίπεδο Σμηναρχίας.

LEAVE A REPLY