Τα Βαλκάνια, μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και το διαχρονικό πρόβλημα Ελλάδας – Τουρκίας, δεν αντέχει άλλη κρίση. Αυτό το ξέρουν καλά σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 

 

Το κρατίδιο των Σκοπίων έχει εξελιχθεί, μαζί με τη γειτονική περιοχή του Κοσσόβου, σε κέντρο παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πληροφοριών. Συνορεύει με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και με τη Σερβία, που ακόμα και σήμερα παράγει ατομικό οπλισμό (κατά κύριο λόγο ΑΚ47, Καλάσνικωφ).

Αυτή η ιστορία σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν «ξεσαλώσει» και απαιτούν ένωση με τους ομοεθνείς τους Κοσσοβάρους και Αλβανούς, έχει ανησυχήσει πολύ τόσο τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ όσο και τη Γερμανία – ΕΕ. Πιθανή αποσταθεροποίηση, όπως πήγε να γίνει με την έφοδο στη Βουλή και το ξυλοφόρτωμα του Ζάεφ και πολλών μελών του κόμματός του, ενδεχομένως να οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η περιοχή των Βαλκανίων, μετά τη διάσπαση της ισχυρής Γιουγκοσλαβίας και με το συνεχές και διαχρονικό πρόβλημα Ελλάδας – Τουρκίας, δεν αντέχει άλλη κρίση κι αυτό το ξέρουν καλά τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.

Η πίεση στην Ελλάδα για επίλυση του Σκοπιανού εδώ και τώρα, μάλλον είχε και κάτι από ελάφρυνση χρέους ή κάτι συναφές. Τη διαπραγμάτευση αυτή, Τσίπρας και Κοτζιάς την κρατούν επτασφράγιστο μυστικό. Δε συμβάινει το ίδιο όμως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και ναι μεν ο πρωθυπουργός θα τη χρησιμοποιήσει ως βασικό όπλο για να παραμείνει στην εξουσία, με ή άνευ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι Σκοπιανοί έχουν ήδη τρομάξει.

Οι «έμποροι», οι λαθρέμποροι, οι διακινητές και οι «προστάτες» της περιοχής με βασικό εκφραστή τον πρόεδρο των Σκοπίων Ιβανώφ, φαίνεται να αντιδορύν σφόδρα στην όποια συμφωνία θα φέρει το κρατίδιο – φέουδό τους στην αγκαλιά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όσο για την Ελλάδα, η συμφωνία αυτή, αν και είναι καταστροφική σε επίπεδο εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα, βολεύει αφάνταστα τον Αλέξη Τσίπρα.

LEAVE A REPLY