ΕΣΘΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η ήττα της Εθνικής μας ομάδας από την Εσθονία είναι το λιγότερο, αν αναλογιστεί κανείς τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. 

 

 

 

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Άλλη μια εθνική απογοήτευση την Κυριακή, η ήττα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από την αντίστοιχη της Εσθονίας.

Όμως αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να μας στενοχωρεί, αν αναλογιστούμε τις χαώδεις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε άλλα πολύ πιο σημαντικά σημεία:

Η Εσθονία είναι μια σχετικά “φρέσκια” χώρα.  Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνη την εποχή, λιγότερο από το μισό του πληθυσμού της είχε τηλεφωνική γραμμή και η μόνη ανεξάρτητη σύνδεσή της με τον έξω κόσμο ήταν ένα φινλανδικό κινητό τηλέφωνο κρυμμένο στον κήπο του υπουργού Εξωτερικών.

Από τότε οι Εσθονοί είχαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους μεταξύ δύο επιλογών: Είτε να  κρατήσουν τα σοβχόζ και τα κολχόζ, είτε να προχωρήσουμε σε ταχύτατη ανάπτυξη, κυρίως μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών και ιδιωτικοποιήσεων υπό την επίβλεψη του κράτους δικαίου.

Και αποφάσισαν το δεύτερο.  Δύο δεκαετίες αργότερα, η Εσθονία είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στην τεχνολογία. Οι Εσθονοί ζουν σε μια ολοένα και πιο ψηφιοποιημένη χώρα, με αναπτυγμένες υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης:

 • Η υποδομή λειτουργεί σαν ένα κατάστημα εφαρμογών, όπου σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση ή άτομο που έχει κατασκευάσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία μπορεί να το καταστήσει διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
 • Οτιδήποτε έχει να κάνει με εκτυπωμένα χαρτιά, γραφεία και σφραγίδες είναι παρελθόν.
 • Όλα βασίζονται στο Εθνικό Σύστημα Ταυτοτήτων (National ID Card System). Η κυβέρνηση της Εσθονίας εκδίδει σε κάθε πολίτη μια ψηφιακή ταυτότητα ή διαβατήριο. Η Κάρτα αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ταυτότητα αφού ανοίγει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους. Χρησιμοποιείται ως εθνική ταυτότητα και ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας για τις τραπεζικές συναλλαγές, ακόμα και ως προπληρωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Η Εσθονία εξοικονομεί 800 χρόνια εργασίας ετησίως διατηρώντας ψηφιακά τις κυβερνητικές της λειτουργίες.
 • Οι ευρυζωνικές της ταχύτητες internet είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο.
 • Κατέχει το ρεκόρ για τη δημιουργία νεοσύστατων εταιρειών (startups) ανά κεφαλή πληθυσμού. Οποιοσδήποτε Εσθονός πολίτης μπορεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια επιχείρηση μέσα σε 15 λεπτά, από όπου και αν βρίσκεται. Όταν ιδρύεις μια εταιρεία τα στοιχεία πάνε σε όλες τις υπηρεσίες και η άδειά σου έρχεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
 • Με τις πλατφόρμες που έχει αναπτύξει, έχει εξαφανιστεί το  «πήγαινε με ένα χαρτί από το ένα γραφείο στο άλλο» και τα στοιχεία π.χ. ενός παιδιού που γεννιέται διαβιβάζονται ταυτόχρονα από το μαιευτήριο, στον δήμο, στο ασφαλιστικό ταμείο…
 • Οι 1.300.000 πολίτες της πληρώνουν για χώρους στάθμευσης με τα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν τα αρχεία υγείας τους αποθηκευμένα στο ψηφιακό Cloud.
 • Το 2007 έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε την ψηφοφορία μέσω διαδικτύου σε γενικές εκλογές.
 • Το 95% των Εσθονών συμπληρώνουν την ετήσια φορολογική τους δήλωση μέσω διαδικτύου από το σπίτι,  διαδικασία που διαρκεί περίπου πέντε λεπτά.
 • Η φορολογία βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται στο 20%.
 • Η Εσθονία δε δανείζεται. Τελευταία φορά που η χώρα εξέδωσε ομόλογα ήταν το 2002.
 • Το χρέος της κινείται στο 10% του ΑΕΠ και είναι το χαμηλότερο εντός Ευρωζώνης.
 • Το επόμενο βήμα για  το ψηφιοποιημένο της κράτος είναι η διαδικτυακή εκπαίδευση διαθέσιμη σε όλους τους e-πολίτες, εντός και εκτός των συνόρων της Εσθονίας

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα που υπήρξε το λίκνο του πολιτισμού και των επιστημών (θετικών και θεωρητικών), με μια εξέχουσα γεωστρατηγική θέση και έναν ανεξάντλητο φυσικό και ορυκτό πλούτο, αντί να κυριαρχεί στην οικονομία, στις επιστήμες και τον πολιτισμό, αποτελεί δυστυχώς έναν μόνιμο όμηρο κυβερνώντων με παρωχημένες ιδεοληψίες, που το μόνο που καταφέρνουν να “κάνουν καλά” μέχρι σήμερα, είναι να αφήνουν κάποια άτομα με «καμένο» εγκέφαλο να καίνε τα Πανεπιστήμιά της. Και τη σημαία της!

Μοιραστείτε το

LEAVE A REPLY