ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΙΓΑΟ

Ο γνωστός γείτονας της Ελλάδας και δύσκολος είναι και απρόβλεπτος αλλά και προβλέψιμος ταυτόχρονα είναι και σίγουρα μόνο εμπιστοσύνη δεν μπορεί να του έχει κανείς.

Όλες οι κινήσεις που μπορεί να κάνει πρέπει να περνάνε από πολλά φίλτρα πριν κάποιος βγάλει το οποιοδήποτε ακόμα και με επιφύλαξη συμπεράσματα.

Κάπως έτσι η προχθεσινή ενέργεια του Χουλουσί Ακάρ να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο για πρώτη φορά και μετά από πολλές ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του φάνηκε ως κίνηση καλής θέλησης και ένδειξη να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας.

Όπως μάλιστα «αποκάλυψε» χθες ο ΥΕΘΑ: «Συνομίλησα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Χουλουσί Ακάρ. Με διαβεβαίωσε ότι σκοπός είναι με όλη την καρδιά τους να συνομιλούν μαζί μας, προκειμένου να εξεύρουμε λύσεις, παρά τις διαφορές μας … συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να συζητήσουμε εκ του σύνεγγυς στην προσεχή συνεδρία των Υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προς το τέλος του Οκτωβρίου».

Η κίνηση αυτή μαζί με την αποχώρηση ξαφνικά των δύο τούρκικων γεωτρύπανων «Γιαβούζ» και «Πορθητή» από την Κυπριακή ΑΟΖ έκαναν κάποιους καλοπροαίρετους να πιστέψουν και να υποστηρίξουν ότι λόγω των γενικότερων εξελίξεων (Συρία, Σαουδική Αραβία) ίσως η Τουρκία να αλλάξει τακτική και να γίνει πιο διαλλακτική από άκρως προκλητική. Ακόμα και ενόσω γνωρίζουν ότι μάλλον θέλει να παίξει το «καλό παιδί» ενόψει της ΓΣ του ΟΗΕ όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επειδή όμως η Τουρκία δε μπορεί να κρυφτεί όσο και να προσπαθεί και το απέδειξε με την χθεσινή οργισμένη και άκρως προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ορθά και όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται απειλώντας την Κύπρο μετά την συμφωνία που υπέγραψε με TOTAL και ENI για γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7. Βάφτισε δική της υφαλοκρηπίδα την Κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί θεούς και δαίμονες να μην προχωρήσουν σε καμία κίνηση εκεί αναφέροντας συγκεκριμένα: «Προειδοποιούμε εκ νέου την κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ότι δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των παράνομων αδειών τους».

Αυτή είναι η συνήθης τακτική της Τουρκίας χρόνια τώρα: Ωμός εκβιασμός για να πετύχει με τσαμπουκά αυτό που θέλει. Οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις που μπορεί να μοιάζουν δήθεν φιλικές είναι απλά διπλωματική αναδίπλωση για να εξυπηρετήσει και πάλι τα ίδια συμφέροντα. Δεν είναι νέα αυτή η διπλοπροσωπία και δε θα την σταματήσει ποτέ. Γι΄αυτό και δεν μπορεί κανείς να την «πιάσει» φίλο όσο καλές διαθέσεις και να έχει.

LEAVE A REPLY