ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Εμείς εδώ είμασταν οι πρώτοι που έγραψαν πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο ήταν παράνομη και κατά πάσα πιθανότητα έγινε σ’ Ελληνικό έδαφος.

Η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, φρόντισε να καλύψει τα πολιτικά λάθη της διαχείρισης την όλης υπόθεσης επιρρίπτοντας εμμέσως τις ευθύνες στο ΓΕΣ και στους Σχηματισμούς και τις Μονάδες στων οποίων την περιοχή ευθύνης συνέβη το γεγονός. Ένα κατά τ’ άλλα όχι πρωτόγνωρο γεγονός.

Τα γνωστά παπαγαλάκια της τότε πολιτικής ηγεσίας βρήκαν ευκαιρία να πλήξουν τον τότε Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή αλλά και τον τωρινό Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, Διοικητή τότε του Δ’ ΣΣ. Τα ίδια αυτά επαγγελματικά παπαγαλάκια σήμερα “γλείφουν” εκεί που άλλοτε “έφτυναν”.

Η ουσία είναι πως στο πλαίσιο της μικροπολιτικής εκμετάλευσης η τότε (καταπληκτική!!!) πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έριξε τη μπάλα στην κερκίδα. Παρά το γεγονός πως τόσο από το ΓΕΣ όσο και από το ΓΕΕΘΑ τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ  (και όχι μόνο) επέμενε να παίζει βρώμικο παιχνίδι εις βάρος εκείνων που υποτίθεται πως προΐστατο.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι πως τα νέα για το τι ακριβώς γινόταν σε επίπεδο διαδικασιών, πορισμάτων και διαπραγματεύσεων τα εμφάνιζαν ως ειδήσεις συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πηγές πολύ πριν ανακοινωθούν επίσημα. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία για την οποία λίαν συντόμως θα υπάρχουν εξελίξεις από πλευράς δικαιοσύνης στην οποία θα κατατεθούν τα ανάλογα στοιχεία τα οποία συλλέγονται με προσοχή και θα προκαλέσουν αρκετές δονήσεις.

Κι όταν η Τουρκική κυβέρνηση μετά από μεσολάβηση Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών αποφάσισε να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς στήθηκε ένα επικοινωνιακό σόου που δεν είχε καμία σχέση με τη στρατιωτική δεοντολογία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εξυπηρετούσε όμως τη δημόσια εικόνα του τότε εξαιρετικού ΥΕΘΑ, του καλύτερου ΥΕΘΑ ever, αλλά και τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης. Ανώτατοι Αξιωματικοί υποχρεώθηκαν τότε να συμμετάσχουν στην κωμωδία αυτή για να προσδώσουν κύρος και να ενισχύσουν την εικόνα του ΥΕΘΑ. Κάποιοι αυτό αργότερα το πλήρωσαν με την αποστρατεία τους.

Το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ, ανεξαρτήτως προσώπων και παρασκηνίων, έπραξαν σε κάθε φάση της όλης ιστορίας, όσα έπρεπε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το Υπουργείο. Εκεί το πράγμα χάλαγε.

Τώρα, δύο βουλευτές της ΝΔ επερωτούν τον ΥΕΘΑ και τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη σχετικά με το πόρισμα για τους δύο στρατιωτικούς. Για ποιό λόγο; Για να μάθουν τι; Αλλά κυρίως για να πετύχουν τι; Υπάρχει κάτι που δε γωρίζουμε;

Πιθανότατα κάτι υπάρχει και μάλλον ο ΥΕΘΑ θα υποχρεωθεί να το ανακοινώσει. Έχουμε κάποια ιδέα τι μπορεί να είναι αυτό. Δε θα μπούμε στη διαδικασία να κυνηγήσουμε τα “κλίκς” με εικασίες και σενάρια. Αυτά τα έχουμε αφήσει σε άλλους που μας πιστεύουν για ανταγωνιστές τους.

Το μόνο που θα τονίσουμε είναι πως ανεξάρτητα από πρόσωπα, συμπάθειες και γνωριμίες, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε ανώτατο επίπεδο κάνει ΠΑΝΤΑ αυτό που προβλέπεται και οφείλει να κάνει.

Εκεί που χαλάει η δουλειά είναι όταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία εμπλέκεται στα πόδια των στρατιωτικών προκειμένου να κερδίσει εφήμερα οφέλη. Η περίπτωση των Ιμίων και τώρα η περίπτωση της παράνομης (επιμένουμε σ’ αυτό) σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Έβρο είναι πολύ χαρακτηριστικές.

LEAVE A REPLY