αεροσκάφος F-35B

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σε σύγκληση την ομάδα εθνικής ασφάλειας μετά και την τελευταία πυρηνική δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα.

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια για να συζητήσουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε μία δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται».

Οι «αναφορές και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο τουίτ.

Οικονομικές κυρώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μνούτσιν είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διακοπής όλων των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Αν οι χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας και με άλλους για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά», είπε.

Νέας τάξης απειλή…

Η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη απειλής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν τίθεται θέμα πως είναι άλλη μία πρόκληση, είναι απερίσκεπτη ενέργεια», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky news. «Φαίνεται πως κινούνται πιο κοντά προς μια βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της.

Ο Τζόνσον είπε πως η Βρετανία προτιμά μια διπλωματική επίλυση και πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν από κοινού τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και κάλεσαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.

«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Ψάχνουν για ραδιενέργεια οι Κινέζοι, ανησυχεί σοβαρά το Τόκιο

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα της ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Βόρεια Κορέα, έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή από τις 03:46 ώρα Γκρίνουιτς (06:46 ώρα Ελλάδας), δηλαδή λίγο μετά την πυρηνική δοκιμή, ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν «έκτακτες μετρήσεις ελέγχου της ακτινοβολίας» στις συνοριακές περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το υπουργείο σε σύντομη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό μικρομπλόγκ του.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε αν έχει εντοπιστεί ακτινοβολία.

Το επίπεδο συναγερμού είναι το δεύτερο σε μια κινεζική κλίμακα «σχεδίων έκτακτης ανάγκης» που περιλαμβάνει τέσσερις βαθμίδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εξάλλου το υπουργείο διευκρίνισε πως οι σταθμοί αυτόματου ελέγχου της ακτινοβολίας που βρίσκονται στις τρεις βορειοανατολικές επαρχίες (Χεϊλονγκγιάνγκ, Τζιλίν, Λιαονίνγκ) καθώς και εκείνος του Σαντόνγκ (ανατολικά) «βρίσκονται σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας».

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της οποίας απειλεί τη χώρα του με τρόπο όλο και πιο «σοβαρό και επείγοντα».

Η Βόρεια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, «αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας» και πραγματοποίησε μια «απολύτως απαράδεκτη» πυρηνική δοκιμή, δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους.

«Το να ξέρουμε αν μπορούμε να κάνουμε να σταματήσουν οι επικίνδυνες δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη εξαρτάται από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας», συνέχισε.

Ο Άμπε είχε εκτιμήσει προηγουμένως σε μια ανακοίνωση πως το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αντιπροσωπεύει μια όλο και πιο «σοβαρή και επείγουσα» απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

«Η χώρα μας εκφράζει μια ισχυρή διαμαρτυρία εναντίον της Βόρειας Κορέας και την καταδικάζει με τους πιο ισχυρούς όρους», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Η νέα βορειοκορεατική δοκιμή – η έκτη και η πιο ισχυρή μέχρι σήμερα – πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Άμπε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε προτού ανακοινώσει τη δοκιμή της ότι ανέπτυξε μια μικροσκοπική βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε έναν πύραυλο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή «αφού μελέτησε τις πληροφορίες της μετεωρολογικής υπηρεσίας και άλλες πληροφορίες».

Ο υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα δήλωσε πως το υπουργείο του έστειλε ανιχνευτικά αεροπλάνα που μπορούν να εντοπίζουν ραδιενεργά κατάλοιπα.

Πηγή: mignatiou

Μοιραστείτε το
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, onalert.gr, militaire.gr, defence-point.gr, onalert, militaire, defence point, κράνος, kranos, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,

LEAVE A REPLY