μητραλεξης

Σαν σήμερα, 2 νοε  1940: Μια ημέρα που τα Ελληνικά Αεροσκάφη έγραψαν ιστορία. Ο Άθλος του Μαρίνου Μητραλέξη προκαλεί και σήμερα δέος.

 

 

 

Το πρωί της ημέρας αυτής ένα Breguet Bre 19 της 2ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας με παρατηρητή τον Ανθυποσμηναγό Δημ. Καρακίτσο και χειριστή τον Σμηνία Ιωάννη Κατσούδα, απογειώθηκε με αποστολή την αναγνώριση της Πίνδου.

Το αεροπλάνο κατήλθε σε χαμηλό ύψος, καθώς διέκρινε συγκέντρωση στρατευμάτων στην οδό Σαμαρίνας – Διστράτου.

Οι Ιταλοί, θεωρώντας το αεροπλάνο δικό τους, άπλωσαν το κόκκινο ημικυκλικό πλαίσιο αναγνώρισης. Η επίλεκτη Μεραρχία «Julia» είχε εντοπιστεί.

Η πληροφορία αξιοποιήθηκε κατάλληλα από το Στρατηγείο Κοζάνης, με αποτέλεσμα η Μεραρχία Ιππικού να προωθηθεί ταχέως και να καταλάβει τη στενωπό του Μετσόβου, εμποδίζοντας την προέλαση του εχθρού.

Το απομεσήμερο τρία Breguet της ίδιας Μοίρας βομβάρδισαν και πολυβόλησαν από χαμηλό ύψος την Ιταλική Μεραρχία.

Έξι ελληνικά PZL της 22ης Μοίρας Διώξεως συναντήθηκαν πάνω από το Λαγκαδά με 15 ιταλικά βομβαρδιστικά και επτά καταδιωκτικά που κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη.

Ο χειριστής ενός PZL Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, «έκρουσε» με την έλικα του καταδιωκτικού του το ουραίο πηδάλιο ενός τρικινητήριου ιταλικού βομβαρδιστικού.

Το Savoia Marchetti εισήλθε σε περιδίνηση και συνετρίβη στο έδαφος, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Ο Μητραλέξης, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο καταρριφθέν ιταλικό αεροσκάφος και με το περίστροφό του συνέλαβε αιχμαλώτους τους τέσσερις Ιταλούς, παραδίδοντάς τους στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός προβλήθηκε από τον ελληνικό και ξένο τύπο.

μαρινος μητραλεξης

Επίσης σαν σήμερα το 1942

Ένδεκα αεροσκάφη Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως ανέλαβαν την εκτέλεση αποστολής κάλυψης της 274ης Μοίρας της RAF και περιπολία στον βόρειο τομέα του μετώπου.

Γερμανικό BF 109 που επιτέθηκε στη Βρετανική Μοίρα αναχαιτίστηκε από δύο ελληνικά καταδιωκτικά, ενώ από τα άλλα τέσσερα εχθρικά αεροσκάφη που εμφανίστηκαν στη συνέχεια Έλληνας χειριστής (Επισμηνίας Δ. Σουφρίλας) διεκδίκησε την καταστροφή ενός καταδιωκτικού.

Ο Γερμανός χειριστής εκτινάχθηκε με το αλεξίπτωτό του, ενώ το αεροσκάφος συνετρίβη στο έδαφος.