Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα στο Κιρκούκ στο Ιράκ, καθώς από τη νύχτα ξεκίνησαν οι μάχες ανάμεσα στους Κούρδους και τον ιρακινό στρατό.

 

 

Μάχες ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις δυνάμεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά.

Πηγές προσκείμενες στους Πεσμεργκά ανέφεραν ότι έγινε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού, ενώ πηγές προσκείμενες στον ιρακινό στρατό έκαναν λόγο για χρήση ρουκετών Κατιούσα νότια του Κιρκούκ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα απέσπασαν «αμαχητί» τον έλεγχο «μεγάλων τμημάτων» της επαρχίας Κιρκούκ από τους Πεσμεργκά.

Ωστόσο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν διέψευσαν την πληροφορία, τονίζοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις απωθήθηκαν σε τουλάχιστον μία προσπάθειά τους να καταλάβουν εδάφη των Πεσμεργκά.

Ο ιρακινός στρατός επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του «βάσεις και ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις στην επαρχία του Κιρκούκ», αναφέρει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν υπό τον έλεγχό τους τον σταθμό διανομής φυσικού αερίου, την βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Σκοπός της προώθησής του ιρακινού στρατού είναι η ανακατάληψη μιας αεροπορικής βάσης και πετρελαιοπηγών, τις οποίες οι Κούρδοι έλεγχαν εδώ και τρία χρόνια.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ του Ιράκ και είναι «πολύ ανήσυχο» για τις πληροφορίες περί εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους Πεσμεργκά, δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιρκούκ στενά και είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις πληροφορίες περί μιας αναμέτρησης», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Συνομιλούμε με όλα τα μέρη στο Ιράκ για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.

Το βράδυ οι ιρακινές δυνάμεις κατευθύνονται στη βάση K1 της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, την οποία είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Κινούνται επίσης προς τις τρεις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, που παράγουν τα 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα 600.000 βαρέλια την ημέρα που είναι η συνολική παραγωγή. 550.000 βαρέλια την ημέρα εξάγονται από το ιρακινό Κουρδιστάν, που αψηφά τη Βαγδάτη ως προς το ζήτημα αυτό.

Το Κουρδιστάν, που αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία του, θα υποστεί βαρύ πλήγμα αν χάσει αυτές τις πετρελαιοπηγές, από τις οποίες προέρχεται το 40% των εξαγωγών πετρελαίου.

Πλάι στη βάση K1 βρίσκεται ένα διυλιστήριο στο βορειοδυτικό Κιρκούκ. Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επιδιώκουν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της περιοχής.

Χθες Κυριακή η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε τους Κούρδους ότι προχώρησαν σε «κήρυξη πολέμου» εξαιτίας της παρουσίας στο Κιρκούκ μαχητών του PKK, που η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Κούρδοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έχει παρουσία στην περιοχή, όμως ένας τους αναγνώρισε πως υπάρχουν «συμπαθούντες» του PKK στο Κιρκούκ, «εθελοντές» που πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

Η καταγγελία της Βαγδάτης ακολούθησε την απόφαση της κουρδικής ηγεσίας να αρνηθεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία για να ικανοποιήσει έναν από τους όρους που έχει θέσει η Βαγδάτη προκειμένου να αρχίσουν συνομιλίες.

Η κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα ώθησε τη Βαγδάτη να επιβάλει οικονομικά και νομικά μέτρα σε βάρος της Αρμπίλ για να της ασκήσει πίεση. Εξάλλου, σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, το Ιράν έκλεισε τα σύνορα με το Κουρδιστάν, κάτι που η Τεχεράνη αρνήθηκε.

Στο twitter έχουν «ανέβει» ήδη εικόνες από τις βραδινές μάχες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters