Τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις βόρεια του Κιρκούκ στο Ιράκ και την στρατιωτική βάση κατέλαβαν οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις.

 

 

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν σημαντική πετρελαϊκή εγκατάσταση βόρεια της πόλης του Κιρκούκ και την κύρια στρατιωτική βάση της ομώνυμης διαφιλονικούμενης επαρχίας από την οποία οι ιρακινές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τους κούρδους μαχητές (πεσμεργκά), σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση.

«Οι αντιτρομοκρατικές μονάδες ολοκλήρωσαν την ανάπτυξή τους στη στρατιωτική βάση K1», βορειο-δυτικά της πόλης του Κιρκούκ», ανακοίνωσε η κοινή διοίκηση των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μία βάση που δημιουργήθηκε το 2003 από τον αμερικανικό στρατό και αποτελούσε την έδρα της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού.
Τον Ιούνιο 2014, εκμεταλλευόμενοι την αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, οι πεσμεργκά κατέλαβαν τη στρατιωτική βάση ταπεινώνοντας τους ιρακινούς στρατιώτες, υποχρεώνοντάς τους να βγάλουν τις στολές τους, να βάλουν μακριά καφτάνια και κατάσχοντας τα όπλα τους.

Η Βαγδάτη και αυτόνομη περιοχή του βορείου Ιράκ, υπό ακραία ένταξη μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της 25ης Σεπτεμβρίου, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε αποκλιμάκωση σχετικά με τα διαφιλονικούμενα εδάφη, ανάμεσά τους και η επαρχία του Κιρκούκ.

Κατ΄εφαρμογήν τελεσιγράφου, οι ιρακινές δυνάμεις προωθήθηκαν τη χθεσινή νύκτα και ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει οδικές αρτηρίες και υποδομές από τους Πεσμεργκά.

Νωρίτερα οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ είχαν υπό τον έλεγχό τους τον σταθμό διανομής φυσικού αερίου, την βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τη νύχτα σημειώθηκαν μάχες μεταξύ Κούρδων και Ιρακινών. Οι δυνάμεις του Ιράκ προσπάθησαν να μπουν στις περιοχές των Κούρδων Πεσμεργκά, με στόχο τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ και μια σημαντική αεροπορική βάση υπό των έλεγχο των δυνάμεων των Κούρδων κοντά στην πόλη Κιρκούκ, ανέφεραν ιρακινές και κουρδικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY