Όποιος δε το κατάλαβε ακόμα, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μετά από οκτώ χρόνια χωρίς μνημόνια. Μάλλον όμως, όπως είναι φυσικό, κανένας δε θα καταλάβει τη διαφορά εκτός από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και θα αναλάβει σε διάγγελμά του να το επικοινωνήσει από την Ιθάκη, στη ρημαγμένη από τα μνημόνια ελληνική κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα δε θα κάνει τίποτε άλλο από το να επαναλάβει και να θυμίσει ότι υλοποίησε – με το τρόπο που όλοι ξέρουμε – αυτό που υποσχέθηκε: Να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Ότι το ταξίδι στην Ιθάκη ήταν δύσκολο, επίπονο αλλά έφτασε στο τέλος του. Θα μιλήσει για τις περιπέτειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα αναφερθεί στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης και για την επόμενη ημέρα απεγκλωβισμού.

Από εκεί και μετά ο ανασχηματισμός είναι ζήτημα ωρών σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες και μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη και τα σενάρια της ονοματολογίας να έχουν πάρει φωτιά.

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και αναμένουν άνοιγμα με στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει φυσικά αν τελικά θα αλλάξει κυβερνητικό πόστο ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα περιπλέκονται.

Με τις αλλαγές αυτές στο κυβερνητικό σχήμα και με πακέτο κοινωνικών παροχών σχεδιάζει στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός να πάει στη ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη και να σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα των μνημονίων και ταυτόχρονα θα σημάνει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

Από τα όσα διαρρέουν από το Μαξίμου οι παροχές που θα ανακοινωθούν – εκτός κι αν υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις – θα αφορούν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε ασφαλιστικές εισφορές, μειώσεις σε φορολογία, την αύξηση του κατώτατου μισθούς και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την καταβολή των αναδρομικών των στρατιωτικών.

Η χθεσινή ημέρα πάντως κίνησε αρκετά θετικά για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα με όλους τους ευρωπαίους (ηγέτες, πολιτικούς, στελέχη) αλλά και τα ΜΜΕ από το πρωί να αναφέρονται με δηλώσεις και ρεπορτάζ στην ιστορική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Στην κυριολεξία δεν έμεινε κανένας που να μη κάνει δήλωση και να μην αναφερθεί στα οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών αλλά και στον αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες για να απεμπλακούν επιτέλους από τα μνημόνια. Και δεν ήταν και λίγα τα θετικά λόγια για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και για το πολιτικό θάρρος που έδειξε μετά φυσικά την αναστροφή που έκανε μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη στο χθεσινό σκηνικό αντέδρασε είναι η αλήθεια λίγο νευρικά με πειραγμένα ποιήματα για τη Ιθάκη και δηλώσεις, ότι τα μνημόνια δεν τελείωσαν ώστε να υποβαθμίσουν το κυβερνητικό αφήγημα. Βέβαια ο ορυμαγδός δηλώσεων από την Ευρώπη δυσκόλεψε αρκετά το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Πάντως παρά τις δηλώσεις προ ολίγων ημερών δεν ζήτησε ξανά την προκήρυξη εκλογών.

Η σημερινή ημέρα φυσικά δε θα φέρει συνταρακτικές αλλαγές στη ζωή των περισσότερων Ελλήνων και οι βαθιές πληγές από τα μνημόνια θα αργήσουν να επουλωθούν αν δεν μείνουν για πάντα ανοιχτές.

Το πολιτικό σκηνικό όμως είναι σίγουρο ότι από αύριο θα μπει σε μια νέα περιδίνηση με ανακατατάξεις που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

LEAVE A REPLY