ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΦΑΝΤΟΜ

Ένα στοιχείο της Ελληνικής υπεροπλίας το 1974 έναντι των Τούρκων ήταν η παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom II,  που είχε αποκτήσει η Ελλάδα και έδρευαν στην Ανδραβίδα.

 

 

 

Από την 1 Ιουλίου 1974 η 338 Μοίρα Δίωξης/Βομβαρδισμού είχε ενεργοποιηθεί  στην 117 Πτέρυγα Μάχης Μάχης (Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας) με τα νέοαποκτηθέντα  αεροσκάφη F-4E Phantom II, που αποτελούσαν το πιο σύγχρονο απόκτημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Τουρκία δε διάθετε ανάλογα αεροπλάνα και η υπεροχή της Ελλάδας στον τομέα αυτό ήταν συντριπτική.

Από αυτά, στις 22 Ιουλίου, διατάχθηκαν 10 Phantom F-4E (8  Δίωξης/Βομβαρδισμού και 2 αναχαιτίσεως)  να απογειωθούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για να προσγειωθούν αρχικά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ένα Φάντομ  λόγω του απότομου ρεύματος του Αεροδρομίου Ηρακλείου έκανε “βαριά προσγείωση” και προσγειώθηκε με βλάβες, χωρίς να πάθει τίποτε το πλήρωμα.

Έτοιμοι για ένα σήμα που δεν ήλθε ποτέ…

Τα αεροσκάφη  ήταν πλήρως εξοπλισμένα και περίμεναν την διαταγή για  να επιτεθούν, κάτι που θα άλλαζε τον χάρτη των εξελίξεων. Οι Τούρκοι δεν διέθεταν ανάλογα αεροπορικά μέσα και η επιτυχία θα ήταν στην μεριά των Ελλήνων. Η διαταγή της επίθεσης δεν ήλθε ποτέ. Τα Φάντομ F-4E  που είχαν ξεκινήσει από την Ανδραβίδα έμειναν αδρανή στο Ηράκλειο και η Κύπρος έμεινε αβοήθητη στις ορδές του ¨Αττίλα¨. Η ευκαιρία χάθηκε μέσα σε κλίμα ήττας και Προδοσίας.

ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ
338 Μοίρα Δίωξης /Βομβαρδισμού

Το μέγεθος της προδοσίας

Αν τα αεροσκάφη Φάντομ F-4E  με τα Αεροσκάφη αναχαιτίσεως διατάσσονταν να προσβάλλουν την αποβατική δύναμη των Τούρκων στην Κυρήνεια, θα επέφεραν μεγάλες καταστροφές, τις οποίες θα ολοκλήρωναν τα 2 Υποβρύχια, τα οποία ήταν και αυτά ετοιμοπόλεμα στην περιοχή της Ρόδου, για να είναι πλησιέστερα προς την Κύπρο πριν από την απόβαση. Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα κατόρθωναν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα στην Κυρήνεια και θα δέχονταν ένα σκληρό πλήγμα.

Βέβαια ούτε τα  Φάντομ ούτε τα  2 Υποβρύχια  εστάλησαν τελικά, για να μείνει μόνη της η Κύπρος, η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ σε ένα άνισο αγώνα με τα γνωστά αποτελέσματα.