Κοτζιάς

Οι Αμερικάνοι δείχνουν να καταλαβαίνουν καλύτερα τι συμβαίνει στον κόσμο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του του ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς, ήταν ο κεντρικός ομιλητής  στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως διαμορφώνεται σήμερα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκτίμησε ότι οι Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται καλύτερα σε σχέση με τους Ευρωπαίους ότι ο δυτικός κόσμος αλλάζει. Δείτε τι είπε:

Με την πάροδο του χρόνου η τάση της παγκοσμιοποίησης, των ανοιχτών αγορών και των ελεύθερων μετακινήσεων, έρχεται αντιμέτωπη – και το είδαμε και  στις πρόσφατες αμερικάνικες εκλογές – με την τάση κατακερματισμού των αγορών και καθεστώτων κλειστών αγορών και συνόρων.

Η δεύτερη μεγάλη τάση είναι  η ενίσχυση της διάθεσης ορισμένων κρατών για απομονωτισμό. Δημιουργία καταστάσεων που είναι προβληματικές για το ευρωατλαντικό σύστημα και το οποίο πρέπει να προσέχει η ελληνική εξωτερική πολιτική για να μη συντριβεί.

Η τρίτη τάση είναι η μετατόπιση, από αυτό που ονομάζαμε κλασικά γεωπολιτική, στη γεωοικονομία, όπου για τους μεγάλους παίκτες αυτήν την περίοδο, μεγαλύτερη σημασία έχει ο οικονομικός ανταγωνισμός, τουλάχιστον στα λόγια, από ότι η γεωπολιτική, αν και οι τελευταίες εξελίξεις και βομβαρδισμοί στη Συρία απέδειξαν το αντίστροφο.

Ό,τι πάντα ακόμα και εάν υπάρχουν μεγάλα γεωοικονομικά σχέδια, η σημασία της γεωπολιτικής παραμένει υψηλή.

Η τέταρτη τάση είναι ότι από τα μεγάλα κέντρα της Δύσης, οι ΗΠΑ, δείχνουν να κατανοούν περισσότερο τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο, παρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει μια δυσκολία η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί ότι αυτός ο κόσμος του 21ου αιώνα δεν θα είναι  ο κόσμος όπως ήλπιζαν της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού μοντέλου, ή δεν θα είναι  κάτι το απλό να γίνει αυτό. Θα είναι  ένας κόσμος στον οποίο θα συνεχίσουν να κυριαρχούν οι ΗΠΑ και θα αναδεικνύονται και θα αναβαθμίζονται καινούργια κέντρα, ιδιαίτερα από τη Νοτιοανατολική Ασία.

SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,

LEAVE A REPLY